Простатоцистит – това е често диагностицирано патологично състояние, при което в пикочния мехур и в простатната жлеза се развива съчетано възпаление.

Основна причина за възникване на това заболяване е специфична и неспецифична микрофлора.

Клиничната картина при тази патология се характеризира с проблеми с уринирането, болков синдром, влошаване на общото състояние на мъжа и т.н.

Простатоцистит - сериозна заплаха за мъжкото здраве 

Прогнозата при този патологичен процес не е благоприятна. Правилно назначеното лечение най-често позволява да се сведе до минимум рискът от формиране на усложнения.

Но при продължително протичане простатоциститът може да стане причина за формиране на вторично увреждане на бъбреците, образуване на абсцеси и дори на безплодие.

Едно от най-опасните усложнения, което се наблюдава предимно при отслабени хора е уросепсис.

С такова възпаление най-често се сблъскват мъже в по-напреднала възраст, най-често след 45 години.

Според статистиката нивото на разпространение на това заболяване сред мъжете до 50 години е приблизително 8 случая на 10 000 представители на силния пол.

След 65 години лабораторните признаци на съчетан възпалителен процес в областта на простатата се откриват при повече от 10% от мъжете.

Безплодие от простатоцистит - кога е възможно

Едно от възможните усложнения при тази болест е безплодие. В простатата се образува секрет, който е съставна част на спермата.

На фона на възпалителния процес ацините /секреторните единици/ на простатата се запушват, и в спермата попадат бактерии.

В резултат на протичащите изменения се откриват морфологични изменения на сперматозоидите, тяхното общо количество, също както и функционалната активност.

Още едно рядко откривано усложнение на простатоцистит е пиелонефрит, обусловено от възходящо разпространение на инфекциозната флора.

Съчетано възпаление на простатата и на пикочния мехур се предизвиква от различни представители на инфекциозната флора.

Принос е възможно да имат както специфични, така и неспецифични бактерии. На първо място, в рисковата група на тази патология са мъжете, които са се сблъсквали с венерически заболявания.

При своевременно начало на лечението инфекцията може да бъде спряна на ниво пикочен канал. Но в напреднал стадий може да се разпространи с последващо увреждане на пикочния мехур и на простатата.

Още един важен предразполагащ фактор за развитие на тази болест са различни медицински манипулации, които водят до травмиране на тъканите. Като пример може да се приведе поставянето на катетър, уретроцистоскопия и т.н.

При увреждане на лигавицата на пикочно-половата система вероятността от вторично инфектиране значително нараства.

Отделно са заболяванията, които способстват за нарушаване на отока на урината. Застоялата урина е благоприятна среда за активно размножаване на бактериите.

За възникване на възпаления е възможно да допринесат стриктура на уретрата, доброкачествена хиперплазия на простатата.

Симптоми, характерни за простатоцистит

Проявлението на симптоматиката при простатоцистит се отличава във всеки отделен случай. Този патологичен процес може да има както остро, така и хронично протичане.

Обикновено общото състояние на болния страда при остра форма, а също при обостряне става хронична. В този случай възникват оплаквания за слабост, повишение на телесната температура и т.н.

Допълнително присъстват симптоми като болка, локализиращи се в долната част на корема и в областта на перинеума, увеличаване на позивите за уриниране, чувство за парене при този процес. Намалява обема на отделяната урина еднократно при уриниране.

Понякога се наблюдават изменения на свойствата на урината, тя става по-мътна и се появява неприятна миризма.

Приблизително при половината от мъжете се наблюдават симптоми, сигнализиращи за полова инфекция. Сред тях са преждевременна еякулация, слаба ерекция, усещане за дискомфорт при семеизпразване и т.н.

Диагностика и лечение на болестта

Това заболяване може да бъде заподозряно въз основа на съпътстващи оплаквания в съвкупност с палпаторно изследване.

От инструменталните методи се използват трансректално ултразвуково изследване и ултразвуково изследване на пикочния мехур.

Също са показни уродинамични тестове, изследвания на кръв и на урина, микробиологично изследване на простатен секрет и на урина.

При такова възпаление се назначават антибактериални и противовъзпалителни средства, уросептици и антисептици. Допълнително се прилагат препарати, насочени към възстановяване на кръвообращението, ензимни средства.

След като острият възпалителен процес бъде излекуван, са показни физиотерапевтични процедури.

Как да се предпазим

Принципите на профилактика на простатоцистит се свеждат до предотвратяване и своевременно лечение на венерически заболявания, санация, които имат неспецифични огнища в областта на пикочно-половата система и т.н.