Млякото е първата храна, с която човек се запознава. То осигурява на растящия организъм пълноценни белтъчини, активизира ензимите за усвояване на храната, а някои от тях, например, липаза, се съдържат само в кърмата.

Постепенно храненето на човек се променя и пиенето на обикновено прясно краве мляко води до развитие на болки в корема, спазми с подуване и диария.

От непоносимост към прясно мляко страда голям процент от населението в зряла възраст. Сред жителите на Япония и Китай този показател достига 90% от възрастните. Затова е така, какъв е проблемът?

Защо се развива непоносимост към прясното мляко

Дискомфортът от пиене на пълномаслено прясно мляко, болки в корема или силна диария възникват при наличие на заболявания на храносмилателната система или вирусни заболявания.

Обикновено след като  бъдат излекувани, пиенето на краве мляко може да се възобнови. Прясното мляко се усвоява по различни начини, в зависимост от производителя. Вкусът на млякото зависи от начина на неговата преработка.

Особености има и при това как млякото се смила в червата – по-бързо или по-бавно.

Но има и отделно заболяване – лактазна недостатъчност, което обуславя непоносимостта към млякото. Лактозата или млечната захар, която се съдържа в прясното мляко, му придава характерен вкус.

За неговото разграждане в червата се образуват специфични ензими – за млечната захар, това е лактаза.

Ако поради особености, свързани с напредване на възрастта или вродено заболяване ензимите не стигат, млякото не се разгражда, поради което възниква чревен дискомфорт.

В бебешка възраст, когато млякото е основна храна, ензимите, които го преработват са най-активни.

С възрастта тяхната активност отслабва и дори напълно спират да действат, това обяснява и непоносимостта на някои възрастни към кравето мляко.

Степента на активност на ензима лактаза се определя от етнически, расови и индивидуални особености, заложени в гените, въз основа на установен от векове хранителен режим.

С това се обяснява и процентът възрастни с непоносимост към прясно мляко, който се различава по държави.

Особеност на храненето и генетиката

В гените е програмирана активността на ензима лактаза и нейното изменение с течение на времето.

Ако традиционната храна в многовековната история на народността или на расата предполага активно пиене на прясно мляко, тогава активността на ензима не отслабва с възрастта.

Човек през целия си живот може да пие мляко спокойно и унаследява такива особености от родителите. Ако пък традиционно се ядат минимални количества млечни продукти, с възрастта се образуват все по-малко от необходимите ензими и постепенно се развива непоносимост.

При такива хора са загубени или са неактивни гените, които кодират образуването на необходимите ензими. Например, в Япония традиционни храни са ориз, зърнени, морски дарове, риба, а отглеждането на крави и пиенето на мляко в Страната на изгряващото слънце не е разпространено.

Как се проявява проблема – наличие на диария и дискомфорт

Лактазна недостатъчност се проявява с характерни проявления. При изпиване на голямо количество мляко се развива диария без температура и признаци на инфекция.

При употреба на млечни продукти подобен проблем не възниква – кисело мляко, сирене r ястия с преработено мляко.

Как се обяснява диарията от пълномаслено мляко

Лактозата, или млечната захар, попадайки заедно с млякото не може да се разгражда и се усвоява в тънкото черво, заради недостиг на ензими.

Тогава млечната захар в неразграден вид попада в дебелото черво, където служи за храна на бактериите, съставляващи чревната микрофлора.

Защо невинаги възникват проблеми от прясно мляко

Проблемът е в зависимост от дозата. Определена, но много слаба активност в червата все пак се наблюдава, и млечните продукти, млякото в напитките и в коктейлите все пак се наблюдава.

Ако в червата постъпи голям обем прясно краве мляко, например, 1-2 чаши, тогава ензимът не стига и възниква ферментация. Газове раздуват контура на дебелото черво и предизвикват болки в корема.

Ползи от прясното мляко и с какво да го заменим

Млякото е полезен продукт, тъй като в него се съдържат пълноценни животински белтъци, както и ценни витамини и минерали.

Но при диария или непоносимост към него може да се замени с млечнокисели продукти, които не му отстъпват по съдържание на белтъчини.

Тези храни обаче не водят до формиране на лактазна недостатъчност, тъй като лактозата в тези продукти е под друга форма.