Имунитетът на човек е негов най-добър приятел, когато се касае за профилактика на заболявания. За да може успешно да отразява атаките на вируси и бактерии, е необходимо да водим здравословен начин на живот, изключващ вредните навици. А в помощ на имунитета в сезона на простудите могат да са вкусните напитки с витамини. Огромното им предимство е в това, че могат да се приготвят и у дома.

Кои напитки се отразяват благотворно на имунитета

1.Ябълки, моркови и портокал

Напитката, приготвена от тези плодове, е богата на антиоксиданти и витамини, които са с огромен потенциал в борбата с вирусите. Антиоксидантите правят тази напитка отлично средство и за поддържане на кожата в много добро състояние. Следва обаче да се пие по веднъж на ден, тъй като морковът, когато е прекалено, може да предизвика каротинова жълтеница – потъмняване на кожата заради натрупване на каротин.

Как се приготвя – почистват и се нарязват на четвъртинки 1 ябълка, 1 портокал и 2 големи моркова. След това се прекарват през сокоизтисквачка. Приготвената напитка може да се държи в хладилник, но за не повече от 2 дни.

2.Облепиха и мед

Клиничните изпитвания потвърждават, че облепихата е ефективна в профилактиката на грип, а това означава, че компотът, приготвен от нея, може да повиши защитните функции на организма и да подобри състоянието на тези, които вече са се разболели. В облепихата се съдържат витамини С и F, а също и от група В, които поддържат защитните функции на организма.

Как се прави – 1 чаша пресни или замразени плодове облепиха се разбиват до получаване на паста. Получената смес се залива с един литър вода, добавя се и мед на вкус. Оставя се да престои за 15 минути и се пие в охладен вид.

3.Цвекло, морков, джинджифил и куркума

Напитката от четирите компонента помага за успокояване на възпалението в организма и за укрепване на имунната система. Полезна е също така за облекчаване на болките в гърлото, а също и при нарушение на храносмилането. А за тези, които се събуждат рано сутрин уморени, напитката осигурява допълнителен заряд енергия.

Как се приготвя – подготовка на съставките – почиства се неголяма грудка цвекло и три средни моркова се разрязват на половина.

Голям портокал се разрязва на четвъртинки. Почиства се корен от пресен джинджифил и куркума, като от корена се отделя 3 см. Всички продукти се прекарват през сокоизтисквачката. По желание към напитката може да се добави щипка люта кайенска чушка.

В допълнение – между имунната система, нощният отдих и храненето съществува пряка връзка. Ако човек не се храни добре, възникват нарушения при функциониране на имунитета, което води до по-чести и тежки инфекциозни заболявания.

4.Куркума, джинджифил и лимон

Ако не ви харесват коктейлите от плодове и зеленчуци, то можете да си ги приготвите като ароматен чай, който ще ви сгрее при студено време, ще способства за избавянето от токсините и за повишаване на имунитета.

Тази напитка също ще ви помогне да се подсилите, когато не се чувствате добре. Неоспоримото ѝ предимство е в това, че може да се приготви предварително и да се съхранява в хладилника. А при желание да се насладим, просто следва да се подгреят.

5.Ябълка, краставица и спанак

Тази напитка е версия на зелените коктейли, полезни за здравето. Но е по-сладка и съдържа повече витамини, минерали и антиоксиданти, необходими за укрепване на имунитета.

6.Мляко, джинджифил и куркума

Популярното название на тази напитка е златно мляко с куркума, научните изследвания показват, че куркуминът е ефективно антибактериално, противовирусно и противогъбично средство, и затова е полезно да се добавя в ястията в сезона на простудите.

Ефективността на куркумата се поддържа от антиоксидантите на джинджифила, и витамините и мастните киселини от млякото. Златното мляко е много полезно, както за профилактика на простуда, така и за нейното лечение.

7.Лимон, кафе и кардамон

Тази напитка е по-известна като айс-кафе с лимон. Приемът на тази напитка се свързва с повишаване на имунитета, понижаване нивото на възпаление в организма и рискове от редица заболявания, може да се пие в количество 3-4 чаши дневно.

8.Шипка и черен чай

Плодовете на шипката са отличен източник на витамин С. В тях изобилстват и витамините от група В, укрепващи нервната система и поддържащи доброто емоционално състояние на човек.

Приготвяйки ги на основата на горещия чай, можем да се сгреем бързо и да се повишат защитните функции на организма.