Стандартна ситуация – човек неочаквано започва да се чувства отпаднал, да изпитва болки в гърлото, кашлица и други симптоми на сезонна простуда.

Типичните признаци в такива случаи сочат към заразяване с вирус. Как помагат да се справим с остра респираторна вирусна инфекция препарати, които можем да си закупим от аптеката без рецепта?

Списък с най-ефективни препарати за домашно лечение на COVID-19

Как се разпознава остра респираторна вирусна инфекция

До неотдавна се смяташе, че първото, което трябва да помни винаги всеки един от нас, без значение дали е болен или здрав, да не си поставя сам диагнози, без да притежава нужното медицинско образование.

Всеки трябва да се занимава с това, от което разбира и за което е учил и е компетентен. Диагностиката на заболяванията е от компетентността на общопрактикуващите лекари, на семейните лекари или на специалистите.

Острите вирусни инфекции не са изключение. Събирателното название на „виновник” за комплекс от патологични симптоми обединява повече от 200 вируса, които вече са известни на науката.

Вирусната инфекция трудно се различава от бактериалната, която е със собствени отличителни признаци, но може да предизвика сходни оплаквания сред пациентите.

За трудностите при поставяне на диагнози учените постоянно напомнят. Например, през 2017 г. при съвместно изследване на специалисти от Бангладеш и Германия успяват да стигнат до важно заключение.

Клиничните проявления на острите респираторни инфекции с различна природа са еднакви в почти всички случаи, независимо от провокаторите.

По време на съвместното изследване са регистрирани голям брой случаи на сложна съставна инфекция, от смесен тип, която се инициира от ансамбъл от агресори, вируси и бактерии.

През 2019 г. обаче светът се изправи пред нова опасност.

И отново получи много тежък урок – страшната статистика от първите седмици на COVID-19 в различни държави показа колко е опасно подценяването на острите респираторни инфекции, колко е важно да умеем сами да оценяваме здравословното си състояние.

Много е важно също така да можем вярно да определим какви симптоми имаме, за да можем да стартираме борбата с вируса, колкото се може по-рано.

Подозрение за остра респираторна вирусна инфекция можем да имаме, ако се наблюдават следните симптоми, всички заедно или някои от тях:

 • Общо неразположение;
 • Хрема и кашлица;
 • Повишение на телесната температура.

Освен това, към изброените оплаквания могат да се присъединят:

 • Главоболие;
 • Задъхване, гадене и т.н.;

Лечение на остра вирусна инфекция – какво да изберем

Трудно е да изброим всички средства, според рекламите, които са подходящи за лечение на остри вирусни инфекции. Списъкът с лекарства може да бъде продължен до безкрайност:

 • Разнообразни хомеопатични препарати;
 • Многобройни биологично активни добавки към храната;
 • Почти безкраен арсенал от народни рецепти.

За съжаление, те невинаги са ефективни, и затова баналната простуда може да приключи с тежко усложнение, което понякога е несъвместимо с живота.

При поява на първите признаци на остра респираторна вирусна инфекция възрастният трябва да започне симптоматично лечение в домашни условия, което се препоръчва от официалната медицина:

 • Прием на препарати за сваляне на температура;
 • Промиване на носоглътката с антисептични разтвори.

При кашлица и други симптоми, които е възможно да признак на заразяване с COVID-19, е препоръчително да се приемат:

 • Препарати без рецепта;
 • Муколитични средства;
 • Билкови препарати.

Днес в научните среди продължава обсъждането на обосноваността и безопасността на приложението на нестероидните противовъзпалителни препарати, които доста дълго влизат в списъка на стандартните протоколи за лечение на много инфекции.

След анализ на последните научни трудове по тази тема, тези препарати продължават да се използват за лечение на COVID-19.

Противовирусен препарат за домашно лечение, който се препоръчва човешки интерферон-алфа – рекомбинантен. Доста успешно в борбата с COVID-19 се прилага тандемът противовирусни препарати лопинавир и ритонавир.

Ако се наблюдава усложнение на състоянието на пациента обусловено от това, че към вирусната инфекция се присъединява и бактериална флора, така се случва при тежки случаи на COVID-19, тогава се прибягва до помощта на антибиотиците.

Важно е обаче да се помни за основополагащият принцип в борбата за здравето да не се вреди.

Не може без сериозни показания да се приемат не само антибактериални препарати, но и всякакви други средства, тъй като вредата от тях може да превишава ползата.