Процентът мазнини в организма е толкова важен биометричен показател като индекс на телесната маса. Ако вземаме предвид при избор на диети за отслабване или при съставяне на индивидуална програма за тренировки, ние можем да постигнем оптимални резултати и бързо да приведем тялото в добра форма.

Защо са ни необходими мазнини и каква е тяхната норма?

Не следва наднорменото тегло да се бърка с необходимото количество висцерални и подкожни мазнини, които осигуряват защитата на вътрешните органи, участват в процесите на терморегулация и натрупване на енергия.

При мъжете нормата мазнини е 6-25%, при жените - 15-30%. Ако показателят е под тези стойности, това води до физическо изтощение, а ако е над до наднормено тегло и затлъстяване.

Недостатъкът на мазнини в организма е опасно състояние, което може да доведе до белтъчно-енергийна недостатъчност, заболяване на бъбреците, аменорея и хормонални нарушения при жените.

Съществуват различни способи за пресмятане на процента мазнини в организма. Да изброим тези от тях, които са достъпни за нас в домашни условия.

Определяне на процент телесни мазнини чрез визуален преглед

Най-лесният способ за определяне на количеството мазнини в организма. Съблечете се застанете пред голямо огледало и внимателно проучете своята фигура, като обърнете внимание на всички изпъкнали кости или допълнителни гънки.

Сега сравнете видяното с таблицата по-горе, зададена като заглавна снимка на публикацията. Ако резултатът е надвишил очакванията ви е време да помислите за диета и за занимания със спорт, а ако се доближавате до най-слабия вариант, ще е добре да компенсирате недостатъчното тегло, като качите маса.

Калиперометрия

Измерването на дебелината на кожните гънки е много по-точен метод за определяне на процента мазнини в организма. За тази цел ще се наложи да си закупите калипер – специален прибор, напомнящ на шублер. Неговата цена е около 7-8 лева, като цената може да варира с 5-10%.

Измерването се провежда на няколко места – на трицепса – задната част на ръката, бицепса, рамото и талията. Кожната гънка се издърпва и се стиска с челюстите на калипера, като се определя цялата нейна дебелина.

След като получите 4-те показателя в милиметри, сравнете сумата от тези 4 показателя с данни, които са приведени в таблицата за пресмятане на процентното съдържание мазнини в организма. Нея можете да намерите при търсене в Гугъл.

Важно е по време на процедурата кожата да бъде суха, а температурата на тялото не повече от 37 градуса, тоест не трябва да сте болни, когато правите измерването, тъй като обикновено при боледуване процентът мазнини значително намалява.

Например за мъж на възраст 31-35 години идеалната сума от тези показатели е от 11.7 мм до 17.5. А за жени на същата възраст от 21.2 до 26.3 мм.

Нормалните показатели за телесни мазнини са най-ниски на възраст 18-20 години и съответно с напредването на възрастта се увеличават, като това е свързано със забавянето на обмяната на веществата.

И затова е много по-трудно поддържането на фигурата след 35 години, а при мъжете над 40. А и освен това нормализирането на теглото за тях понякога се оказва мисия невъзможна.

Електронни калкулатори

В интернет можете да намерите и калкулатори за пресмятане на процент телесни мазнини. За получаването на процента телесни мазнини ще е необходимо да измерите обиколката на талията, китките, врата, предмишниците, бедрата и прасците. Също така трябва да въведе възрастта, ръста и теглото.