На хората с чувствителни зъби се поставя диагнозата хиперестезия /прекомерна чувствителност/ на емайла. Тази медицинска диагноза се отнася за външния, обикновено най-здравия и твърдия слой на емайла на горната, най-уязвима част на зъба.

Предпоставки за това са - наличието много малки, невидими за човешкото пукнатини, пломби, непрофесионално направени мостове, коронки, неадекватна грижа за устната кухина и заболявания на зъбите и/или венците.

Ако преди няколко десетилетия от чувствителност на зъбите, според стоматолозите, страдали 5-15% от пациентите, то днес този се наблюдава при вече 60% от тях.

Чувствителността на зъбите произтича от нарушената структура на образуващите слоеве. Вътрешната част на зъба, която се нарича дентин и обвива пулпата със съдържащите се в нея влакна.

В горната част на зъба /коронката/ зъбът е покрит с емайл, а долната /корен/ от венеца. Именно „оголването“ на дентина и неговото съприкосновение с външни раздразнители води до болезнени усещания.

Произходът на хиперестезията се състои в това, че стотиците малки каналчета, „пронизващи“ дентина при липса на защита във вид на плътен емайл или плътно прилягащ венец води до раздразнение към центъра на нервните влакна.

Дразнители се явяват температурните въздействия /прекалено горещи или студени храни/, някои хранителни продукти /кисели или сладки храни/, натискът върху зъбите при дъвчене, промени в атмосферното налягане.

Какви са причините?

Прекалената чувствителност е вродена особеност – поради специфичния строеж на емайла. Развива се с годините – напредването на възрастта емайлът е възможно да започне да изтънява, а венците да се отдръпват като впоследствие се оголва дентина в областта на шийката на зъба.

Факторите, които повишават риска от поява на чувствителност на зъбите са:

• Несъблюдаване на правилата за почистване на зъбните повърхности – неправилно или недостатъчно качествено почистване на повърхността на зъбите /равнява се и на миене на зъбите повече от 3 пъти в денонощието/ води до това, че там и по венците се натрупват огромно количество бактерии.

Те са фактори за развитие на стоматологични заболявания, като с годините постепенно се нарушава целостта на зъбния емайл.

• Механични дразнители – прекалено увлечение при търкането на зъбите с много твърди четки, използването на конци за зъби за по-дълго време, също така употребата на пасти за зъби с висока абразивност.

• Прекалена употреба на кисели, солени, сладки храни, газирани напитки – химическото въздействие, нарушаване на киселинния баланс в устната кухина обуславя, преди всичко влошаване на качеството на емайла, което резултира в развитие на кариес, ерозия на емайла, а също и в необходимост от извънредно посещение на стоматолог.

Лечение на чувствителни зъби

Какво можем да направим в домашни условия?

Освен препоръките на стоматолога не е излишно в домашни условия да се подпомогне укрепването на зъбния емайл със средствата на народната медицина, които са преминали през „клиничните изпитвания“ на времето:

• Отвара от дъбова кора – притежава стягащо и бактерицидни свойства – необходимо е 1 супена лъжица сушена кора да се вари в чаша вода за около 5-7 минути, да се остави да изстине и след това може да се използва многократно за изплакване на устата.

• Отвара от лайка – въздейства успокояващо и обезболяващо – необходима е 1 с.л. изсушен цвят да остави в чаша вряла вода за 45 минути, да се остави да се охлади и след това да се използва за жабурене на устата след всяко хранене.