Наднормено тегло няма, има излишна храна, убедени са специалисти по здравословно хранене.

Разбира се, те нямат предвид случаите, когато наднорменото тегло е свързано със здравословни проблеми или рязка промяна на начина на живот – например, динамична работа, предполагаща много движение, а след я сменяме и минаваме на такава на бюро.

В много случаи твърдение може да се определи като истина. Но в много случаи в това твърдение има много истина, тъй като мазнините по паласките и по корема се отлагат при преяждане или при ядене на много нездравословни храни.

При много от нас излишната храна се изгаря напълно ефективно и се преработва в необходимото за тялото гориво, без да се отлага по паласките и по бедрата.

Днес има теория, която доказва, че теглото се стабилизира в определени граници.

Защо се случва така и как да свалим излишните килограми

Нищо не работи

Диетата и интензивните тренировки не работят? Иска ни да се похвалим себе си за поредния успех? Стрес или просто лош ден ни кара да похапнем няколко сладкиша? Всичко това е само следствие на причината, поради която трупаме и задържаме килограми.

Преяждане, прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, хазартна зависимост – това не е потребност, а защита.

Навярно сте чували, че в момента, когато пожелаете да отворите хладилника и започнете да ядете, трябва да определите как се чувствате и да го запишете. След това да анализирате какво изпитвате, когато ядете.

Това вече се смята за неефективно, тъй като не сме психолози. Например, мъжът ви закъснява от работа, не иска да стои с децата, да изхвърля боклука и цялото време, докато е у дома, го прекарва на дивана.

Отваряте хладилника и започвате да ядете. Какво ще запишете по този повод? Мъжът не ви помага у дома.

След месец в списъка или в тетрадката, която записвате, ще видите какво – „Мъжът ми е лентяй, началникът е като диктатор, а аз съм с 5 кг нагоре”.

Причините да трупаме и задържаме излишни килограми са скрити много по-дълбоко.

Първото, което трябва да разберем – каква е причината организмът да се нуждае от защита на нещо. Повечко ядене, алкохол, висене в социалните мрежи – това е бягство от реалността.

Жените често нямат обективни причини да се чувстват непълноценни, което да ги кара да преяждат – прекрасно семейство, високи доходи, професия, реализация, но килограмите се трупат. И тогава става още по-интересно, защото организмът продължава да трупа запас.

С какво да започнем

Моментът, в който ядете, не е толкова интересен. Анализирайте какво изпитвате през деня, седмицата или през месеца в непонятни за вас ситуации.

Страх, вина, самота, дори и да имаме семейство, усещане за дискомфорт, срам и раздразнение.

За да можете да определите това чувство у себе си, спомнете си някаква ситуация от седмицата, в която нещо не ви е харесало, било ви е неприятно – закъснение, оправдание, конфликт.

Спомнихте ли си? Стана ли ви неприятно на душата? В гърдите усещате някакво стискане или сякаш бучка притиска гърлото ви?

Сега опитайте да определите това чувство – тревожност, обида, страх и т.н.

Ако не можем точно да го определим, то тогава да запитаме себе си, дали ни липсва смелост или нещо друго.

Във всеки неприятен момент сработва една и съща стратегия. Това, което мислите за себе си, това, което чувствате по този повод.

Вината е на детството

Обичайният сценарий на поведение и реакциите ни са били формирани много отдавна. Тази реакция се закрепва и автоматично се появява във всяка неприятна ситуация.

Важно е да забележим за себе си как реагираме на стрес, а не това, което чувстваме, когато реагираме на стрес.

Естествено в този момент ще изпитваме вина за това, че сме изяли цял млечен шоколад или допълнителен еклер. Но всичко това няма да е както трябва.

Какво чувстваме при конфликти, при общуване с хора, когато не довършваме това, което сме започнали – ето това определя дали ще преядем или не.

За да се отървем от психологическите килограми трябва да преместим фокуса от искам да отслабна на това, от което организмът се опитва да се защити.