Травматичен пулпит – специфичен вид възпаление на пулпата, причините за което са скрити в самото название травма. Активен отдих, екстремен спорт, подвижни игри, да и просто нещастен случай с падания и наранявания могат да станат причина за травма на зъба.

Как се развива травматичен пулпит, какви са неговите симптоми, може ли да се избегне отстраняване на пулпата и какви са възможните последствия?

Травматичен пулпит

Пулпит – възпаление на пулпата на зъба и ако говорим за травматичен вид възпаление, то неговата главна особеност е именно в причината за възникване. Причината за възпалението – бактерии в устната кухина, но вратата за проникване в пулпата е отворена именно заради травмата.

Емайл и дентин е някаква защита преди лицето на патогенните бактерии, обикновено те поемат първия удар върху себе си. В хода на своята жизнена дейност някои бактерии отделят киселини, които буквално размекват емайла, като правят дупки в него.

Постепенно ако лечение липсва, и действат предразполагащи фактори, бактериите разрушават емайла, разпространяват се към дентина, а впоследствие и към пулпата. Това е класически вариант за развитие на пулпит, но съществува и друг.

На преглед при зъболекар идват пациенти с различни счупвания на емайла след караници, спорт. Счупването на зъби с оголване на пулпата, отваря вратата на инфекциите.

И ако не се окаже помощ в продължение на няколко часа, тоест ако не се обработи зъба и не се затвори пулпата с голям степен на вероятност се развива пулпит.

Симптоми и диагностика след получената травма

В първите няколко часа след получена травма пациентът се безпокои от силна болка, която се разпространява към увредената област, тоест не само към травмирания зъб, но и към меките тъкани.

Често такива травми се съчетават с увреждане на меките тъкани. Постепенно болката отшумява, но при действие на следните дразнители: механично въздействие, прием на храна, в някои случаи при вдишване на студен въздух може да се върне и да се усили.

За поставянето на диагноза в повечето случаи е достатъчен само преглед. Зъболекарят оценява до колко е счупен емайлът, открива съприкосновението с пулпата.

Но за избор на тактика на лечение е необходимо да се знае от колко отдавна е травмата, и да се направят някои тестове:

  • Рентген за изключване на други усложнения, свързани с травмата – фрактури, спукване на корена на зъба или пък на челюстта;
  • Електроодонтодиагностика, която помага за определяне на жизнеспособността на пулпата, от което зависи изборът на метод на лечение;

Какво лечение предлагат зъболекарите?

Да започнем с това, че лечението може да бъде консервативно, т.нар. биологичен метод за лечение на пулпит, или пък зъболекарят ще е принуден да отстрани само част или цялата пулпа.

Всичко ще зависи след колко време е потърсен зъболекар, състоянието на устната кухина на пациента, разпространението на кариеси, а също и соматични заболявания. Известно е, че тези фактори ще способстват за по-бързо развитие на възпаление.

Биологичен метод

Предполага пълно запазване на пулпата. Този метод с успех се прилага при случайно отваряне на пулповата камера при лечение на дълбок кариес или пък след травма.

Но само при условие, че пациентът е посетил зъболекарски кабинет не по-късно от 48 часа след нейното получаване. Открита е закономерност – колкото по-бързо се потърси помощ, толкова повече са шансовете за запазване на пулпата и избягване на ендодонтско лечение.