Как се образува пяна в устата

Образуването на пяна в устата е възможно, когато излишък от слюнка се натрупва в устната кухина, смесва се с въздуха,  другите газове и под действие на определени фактори се разпенва.

Това е много рядък симптом, признак на сериозно и понякога опасно за живота състояние, затова може изисква неотложна медицинска помощ. Много хора свързват пяната в устата с бяс, но това далеч не е единствената причина.

Пяна в устата – основни причини

Пяна в устата е любим трик на кинематографа, съпровождаща многобройни заболявания и състояния, което понякога не отговаря на истината. Дори при животните, заразени с бяс, се отделя много по-малко пяна, отколкото се смята и се представя по филмите.

Затова дори незначително количество на пяна, изтичащо от устната кухина, може да изисква неотложна медицинска помощ.

Появата на пяна от устата е признак на проблеми с централната нервна система. Често това са състояния, застрашаващи здравето и дори живота.

Няколко са основните състояния и заболявания, при които може да се появи този симптом – предозиране с наркотици, бяс и епилепсия.

Всяко от тези състояния има своите симптоми, правила за оказване на първа помощ и лечение.

Симптоми на предозиране с наркотици

Предозиране с наркотици – състояние, представляващо заплаха за живота, свързано с гърчове, повишено отделяне на слюнка, поради което е възможно изтичане на пяна от устата. Това е свързано със сърдечни пристъпи, оток на белите дробове, което усилва образуването на пяна в устата.

Пяната може да образувана не само от слюнка, но и от слуз от белите дробове, храносмилателния тракт. При предозиране с наркотици често става розова.

При такива случаи е необходима незабавна хоспитализация, където се провежда цял комплекс от мероприятия за предотвратяване на сериозни последствия за здравето и дори за живота.

Симптоми на предозиране са:

 • Повръщане;
 • Значително увеличаване или понижаване на телесната температура;
 • Повишение или забавяне на пулса;
 • Дишането става повърхност;
 • Наблюдава се пребледняване на кожата;
 • Конвулсии;
 • Психоза, халюцинации;
 • Студена пот;
 • Загуба на съзнание;

Първата помощ се състои в профилактика на задушаване – болният трябва да се обърне настрани и да се уверите, че дихателните пътища са чисти и няма препятствия за дишането.

При отравяне с лекарства, алкохол или токсини е необходимо да се предизвика повръщане, промиване на стомаха.

При предозиране с наркотици лекарите могат да поставят антидоти, които веднага прекратяват действието на наркотичните вещества, но е много важен класът на препарата. За синтетични наркотици антидот не съществува.

По-нататъшното лечение се определя индивидуално и зависи от наркотика или от веществото, предизвикващо отравяне, състояние на болния, съществуващи усложнения и много други.

Епилепсия

При епилепсия е възможно да се развият няколко вида гърчове, които се съпровождат с уникален набор от симптоми. Само един тип конвулсии при епилепсия се свързва с образуване на пяна в устата – тонико-клонични гърчове.

При тях може да се отдели пяна или слюнката може да образува мехури по време на припадък.

Епилепсията, която се съпровожда с тонико-клонични конвулсии, се проявява с цяла съвкупност от симптоми:

 • Загуба на съзнание;
 • Загуба на мускулен контрол;
 • Образуване на пяна в устата;
 • Конвулсии;

Свидетелите на епилептичен припадък трябва да осигурят безопасност на болния, да премахнат в радиус от няколко метра всичко, което може да стане причина за травми.

Ако предметите е невъзможно да се отстранят, е необходимо максимално обезопасяване. Ъглите се покриват с одеяла и дрехи. Категорично е забранено да се бърка в устата на болния и да се правят опити да се отваря челюстта.

Силата на дъвкателния натиск е доста висока, за профилактика на задушаване е достатъчно да се завърти болния настрани и да се осигури приток на свеж въздух.

Важно е с болния да има някого през целия припадък, който обикновено минава за 5 минути. Докато приключи, е важно да се провери, че дихателните пътища на болния са чисти и нищо не пречи на дишането.

Прогноза

Образуването на пяна в устата е рядък симптом, но трябва да се знае, че това обикновено не е признак на бяс.