Какво е рахит?

Рахит представлява генерализирано заболяване на костите, което нарушава растежа и развитието на костите при бебетата и децата.

Детските кости не успяват да усвоят необходимите им минерали за растежа. Това може резултира в по-лесна чупливост и слабост на костите.

Децата растат на височина и наддават на тегло много бързо и затова техните крехки и слаби кости могат лесно да се деформират и да се изкривят.

Какви са симптомите на рахит?

 • Деформация на черепните кости или забавяне на затварянето на фонтанелите при бебетата, което трябва да завърши най-късно до навършването на 2-годишна възраст;
 • Забавяне на интелектуалното развитие;
 • Изпъкване на корема и образуване на коремче;
 • Слаб растеж на височина – децата могат да бъдат по-ниски от обичайния за тяхната възраст ръст.
 • Сколиоза – гръбначно изкривяване;
 • Отпускане на крайниците и тялото поради мускулна слабост;
 • На млечните зъби е необходимо повече от обичайното време да пораснат.
 • Слаб зъбен емайл, което може бързо да доведе до кариес;
 • Болки в костите – особено на ръцете, краката, гръбначния стълб и таза, въпреки че това е рядко;
 • Фрактури дори и от лек удар или падане.

Децата с тежък рахит могат да имат ниски нива на калций. А това състояние да доведе до мускулни спазми.

Децата с рахит могат да имат и други симптоми като:

 • Подути или уголемени глезени, китки или колене – като коленете са обърнати навътре;
 • Краката може да са закривени навън или навътре. Като в първия случай в изправено положение краката на детето приличат на буквата „О“, а във втория случай закривяването може да наподобява буквата „Х“.
 • Изпъкнала гръдна кост;
 • Ребрата също изпъкват;
 • Челото е издадено напред;
 • Деформации на гърба – най-често прегърбване;
 • Изкривявания на таза;

Ако забележите, че детето ви проявява някои от тези симптоми или е получило някакви деформации на костите, трябва да се консултирате с лекуващия ви лекар.

Какви са причините?

Рахитът обикновено се причинява от липса или по-скоро недостиг на витамин Д и/или калций.

Витамин Д се произвежда естествено от организма, когато кожата се изложи на слънчева светлина. Витаминът се съдържа и в някои храни като мазната риба.

Децата могат да произведат достатъчно витамин Д през лятото, като прекарват често, но за кратко на слънце, без да им се нанасят слънцезащитни продукти.

Точното време, което е нужно е различно при всеки, но обикновено са необходими само няколко минути през деня.

Все пак не прекалявайте и не оставяйте кожата на детето ви да изгори от силното слънце.

Ако детето ви не се излага достатъчно на слънце особено през зимните месеци и е на възраст между 6 месеца и 5 години, трябва да се уверите, че организмът му получава достатъчно.

Оптималната дневна доза, която се произвежда от тялото при достатъчно излагане на слънце е около 10 микрограма витамин Д.

Калцият обаче не се произвежда от организма и затова детето ви трябва да консумира храни източници на калций като млечните продукти. Оптималният прием на витамин Д и калций е от съществено значение за здравината и силата на костите.

Лечение на рахит

Лечението на рахит включва два основни метода: прием на хранителни добавки с витамин D и калций и инжектиране на витамин D. Тези два подхода са налични и е важно да бъдат избрани и прилагани под медицински контрол.

Даването на децата на правилните дози е от решаващо значение, тъй като прекомерни количества витамин D могат да предизвикат интоксикация и хиперкалцевия.

Първият метод за лечение на рахит включва ежедневния прием на хранителни добавки, които съдържат витамин D и калций.

Тези добавки се предписват от лекар и трябва да бъдат давани на детето точно в съответствие с препоръките. Витаминът D помага за абсорбцията на калций в костите и зъбите и е необходим за тяхното здравословно развитие.

Алтернативен начин за лечение на рахит е инжектирането на витамин D веднъж годишно.

Този метод може да бъде избран при някои пациенти и има своите предимства. Еднократните инжекции могат да бъдат по-удобни за семействата и да осигурят по-голяма съобразеност с терапията.

Въпреки това, дозата трябва да бъде коректно определена от медицинския специалист, за да се избегне интоксикация.

Важността на правилната дозировка при лечението на рахит не може да бъде подценена. Дозите на витамин D и калций трябва да бъдат предписани от личния лекар на детето след внимателна оценка на състоянието на пациента.

Прекомерната консумация на витамин D може да доведе до сериозни проблеми, включително надминаване на нивата на калций в организма, което се нарича хиперкалцевия.

Медицинският екип, включително лекарят и детския специалист, трябва да бъдат информирани за всички аспекти на лечението и да следят напредъка на детето внимателно.

Те могат да коригират дозите на витамин D и калций, ако е необходимо, за да се гарантира оптималното заздравяване на костите и зъбите на детето.

За родителите е също така важно да осигурят здравословна храна и начин на живот за техните деца. Това включва изложение на слънце, което е естествен източник на витамин D, както и включването на калциум в диетата. Млечните продукти, зеленчуците и други храни, богати на калций, могат да подпомогнат лечението.

В заключение, рахитът е сериозно заболяване, но със сътрудничество между родителите и медицинския екип, правилната дозировка на витамин D и калций, както и здравословния начин на живот, децата имат възможност да се излекуват и развиват нормално.

Грижите за тяхното здраве и добре битие са от решаващо значение, и това изисква отговорност и ангажираност от страна на всички включени лица.