Какво представлява рака на простатата?

Рак на простатата представлява заболяване, при което най-често жлезистите клетки в простатната жлеза започват да се видоизменят и да нахлуват в съседните тъкани. Жлезистите клетки секретират течността, от която се формира съдържанието на семенната течност или спермата. Медицинският термин за карцином на простата, който започва от жлезистите клетки на простата, е аденокарцином.

Други видове рак също могат да се развият в простатната жлеза като най-често срещаният карцином на простата след аденокарцинома е преходноклетъчният карцином. Но тези видове са толкова редки, че ако бъде поставена диагноза рак на простатата почти сигурно е, че това е аденокарцином.

В някои случаи злокачественото образувание на простата се развива много бързо, но може да се развива и изключително бавно. При правени аутопсии на хора, които са починали от други заболявания, се установява , че те са имали карцином на простата, но никога това не се е отразявало на живота им и дори техните лекари не са знаели за това.

Какви са симптомите при рак на простатата?

Повечето хора нямат симптоми. Това е особено вярно за ранен стадий на рак на простата. Симптомите обикновено се появяват, когато туморът причинява в някаква степен запушване на пикочния канал.

Обичайните симптоми са:

 • Отделената струя при уриниране става по-тънка, честота на уриниране се увеличава и се съпътства с болка.
 • Общото количество отделена урина намалява и се усеща пълнота на пикочния мехур след уриниране.
 • Трябва да се отбележи, че посочените симптоми сами по себе си не потвърждават наличието на карцином а простата. Повечето от тези симптоми се проявяват при мъжете с неракови доброкачествени уголемявания на простата. Но въпреки това ако се развият подобни симптоми, трябва да се направи преглед при уролог, за да се изключи злокачествено образувание и да се осигури подходящо лечение.
 • Ако ракът се причинява от хронична обструкция на пикочните пътища или пикочния мехур, то тогава характерен симптом на карцином на простата са честите инфекции на пикочните пътища.
 • По-редки симптоми и то при напреднал стадий на карцинома са:

-          Наличие на кръв в урината – хематурия;

-          Болезнена еякулация и импотентност;

Ако ракът е метастазирал симптомите могат да бъдат системни и да се изразяват в:

 • Отпадналост;
 • Неразположение и загуба на телесна маса;
 • Метастази в костите могат да предизвикат дълбока остра болка в костите, особено в бедрата и гърба или дори костни фрактури от отслабване на костите;

Какви са причините?

Точната причина за рака на простата остава неизвестна.  Смята се, че хормоналните, генетичните и екологичните фактори и начина на хранене могат да окажат влияние. И все пак установена зависимост между появата на карцином на простатата и възрастта, етническия произход и наследствеността.

Лечение на рак на простата

Лечениетона карцином на простата е обикновено ефективно при повечето хора. Различните възможности за лечение се прилагат в зависимост от стадия на заболяването.

Начините за лечение на локализиран  (без метастази ) карцином на простатата са:

 • Активно наблюдение – по преценка на лекаря тумора само се наблюдава;
 • Радикална простатектомия – хирургично отстраняване на простатната жлеза и семенните мехурчета;
 • Лъчетерапия;
 • Криотерапия – замразяване на злокачествената туморна тъкан или ХАЙФУ – прилага се ултразвук към карцинома, който предизвиква хипертермия и последващанекроза на третираната тъкан.

Лечението на карцином на простата с метастази:

 • Хормонална терапия – повече от 50 % от специалистите не препоръчват нейното прилагане.
 • Химиотерапия;

Как да се предпазим?

Най-важно за предпазваме от рака на простатата си остава правилното хранене, ограничаване на консумацията на храни с високо съдържание на животински мазнини. И включването в менюто на повече на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни ще спомогне за намаляването на риска от образуване на злокачествен тумор на простатата.