Какво представлява рака на простатата?

Рак на простатата представлява заболяване, при което най-често жлезистите клетки в простатната жлеза започват да се видоизменят и да нахлуват в съседните тъкани.

Жлезистите клетки секретират течността, от която се формира съдържанието на семенната течност или спермата. Медицинският термин за карцином на простата, който започва от жлезистите клетки на простата, е аденокарцином.

Други видове рак също могат да се развият в простатната жлеза като най-често срещаният карцином на простата след аденокарцинома е преходноклетъчният карцином.

Но тези видове са толкова редки, че ако бъде поставена диагноза рак на простатата почти сигурно е, че това е аденокарцином.

В някои случаи злокачественото образувание на простата се развива много бързо, но може да се развива и изключително бавно.

При правени аутопсии на хора, които са починали от други заболявания, се установява , че те са имали карцином на простата, но никога това не се е отразявало на живота им и дори техните лекари не са знаели за това.

Какви са симптомите при рак на простатата?

Повечето хора нямат симптоми. Това е особено вярно за ранен стадий на рак на простата.

Симптомите обикновено се появяват, когато туморът причинява в някаква степен запушване на пикочния канал.

Обичайните симптоми са:

 • Отделената струя при уриниране става по-тънка, честота на уриниране се увеличава и се съпътства с болка.
 • Общото количество отделена урина намалява и се усеща пълнота на пикочния мехур след уриниране.
 • Трябва да се отбележи, че посочените симптоми сами по себе си не потвърждават наличието на карцином а простата. Повечето от тези симптоми се проявяват при мъжете с неракови доброкачествени уголемявания на простата. Но въпреки това ако се развият подобни симптоми, трябва да се направи преглед при уролог, за да се изключи злокачествено образувание и да се осигури подходящо лечение.
 • Ако ракът се причинява от хронична обструкция на пикочните пътища или пикочния мехур, то тогава характерен симптом на карцином на простата са честите инфекции на пикочните пътища.
 • По-редки симптоми и то при напреднал стадий на карцинома са:

- Наличие на кръв в урината – хематурия;

- Болезнена еякулация и импотентност;

Ако ракът е метастазирал симптомите могат да бъдат системни и да се изразяват в:

 • Отпадналост;
 • Неразположение и загуба на телесна маса;
 • Метастази в костите могат да предизвикат дълбока остра болка в костите, особено в бедрата и гърба или дори костни фрактури от отслабване на костите;

Какви са причините?

Точната причина за рака на простата остава неизвестна.  Смята се, че хормоналните, генетичните и екологичните фактори и начина на хранене могат да окажат влияние.

И все пак установена зависимост между появата на карцином на простатата и възрастта, етническия произход и наследствеността.

Лечение на рак на простата

Лечениетона карцином на простата е обикновено ефективно при повечето хора. Различните възможности за лечение се прилагат в зависимост от стадия на заболяването.

Начините за лечение на локализиран  (без метастази ) карцином на простатата са:

 • Активно наблюдение – по преценка на лекаря тумора само се наблюдава;
 • Радикална простатектомия – хирургично отстраняване на простатната жлеза и семенните мехурчета;
 • Лъчетерапия;
 • Криотерапия – замразяване на злокачествената туморна тъкан или ХАЙФУ – прилага се ултразвук към карцинома, който предизвиква хипертермия и последващанекроза на третираната тъкан.

Лечението на карцином на простата с метастази:

 • Хормонална терапия – повече от 50 % от специалистите не препоръчват нейното прилагане.
 • Химиотерапия;

Как да се предпазим?

Здравословното хранене и диета:

На първо място, трябва да обърнете внимание на мазнините в храната си. Животинските мазнини, намерени в червеното месо и пълномаслените млечни продукти, могат да бъдат вредни за простатата.

Заменете ги с ненаситени мазнини, като тези от риба, маслини, авокадо и ядки. Освен това, добавете в рациона си храни с високо съдържание на антиоксиданти, като домати, ягоди и зелен чай, които могат да помогнат в борбата срещу свободните радикали и запазването на здравето на простатата.

Регулярната физическа активност:

Физическата активност е важна за общото ни здравословно състояние и може да играе ключова роля в поддържането на здравето на простатата.

Редовните тренировки помагат за поддържане на здравословното тегло и нивата на инсулин в организма, което може да намали риска от развитие на рак на простатата.

Препоръчително е да се стремите към поне 150 минути умерена до интензивна физическа активност седмично.

Контролирането на стреса:

Стресът може да има негативно въздействие върху здравето на простатата и общото ни благополучие. Навикнете се на техники за релаксация и стрес-управление, като йога, медитация или дълбоко дишане.

Тези методи могат да помогнат за поддържането на баланс в нивата на стресхормоните в организма.

Редовни прегледи и тестове:

Редовните посещения при лекаря и изследванията са от съществено значение за предпазване и ранно откриване на проблеми с простатата.

Мъжете след определена възраст, обикновено след 50 години, трябва да имат редовни прегледи на простатата, като PSA (антиген на простатата) тестове и дигитални ректални прегледи.

Спазване на здравословни навици:

Избягвайте тютюнопушенето и консумацията на алкохол в излишък. Тези вредни навици могат да повишат риска от развитие на рак на простатата и други здравословни проблеми.

Социални взаимодействия:

Не забравяйте и за социалните аспекти на здравето. Поддържайте близки връзки с приятели и семейство, тъй като психологическото благополучие може да влияе на физическото здраве.

Информираност по темата

И последно, но не на последно място, информиранетро по темата е от изключителна важност.

Познаването на рисковете и начините за предпазване на простатата ви прави по-осведомени и способни да вземете по-добри решения за здравето си.