Приблизително 85% от хората с рак на жлъчния мехур имат в анамнезата жлъчнокаменна болест. Тоест вътре в жлъчния мехур се откриват камъни, представляващи втвърдени компоненти жлъчка, които могат да блокират жлъчните пътища.

Първите проявления на рак често се възприемат за проявления на холецистит, от който страдат с години. Възможни са периоди на болки и неразположения, но има и тревожни проявления, например, упорита диария и безпричинно отслабване.

Учените и досега не знаят точната причина за развитие на този вид неоплазия, предполагайки, че е свързан с хронична инфекция или наличие на жлъчнокаменна болест.

Рак на жлъчния мехур - основни провокиращи фактори

Жлъчният мехур и неговите патологии

Ако човек никога не е имал симптоми на жлъчнокаменна болест вероятно никога не се е замислял за жлъчния мехур и неговото здраве. Но този орган може да бъде засегнат от сериозно заболяване като рак.

Ако туморът се установи в късен стадий, е потенциално смъртоносен. За щастие, това е доста рядка форма на болестта и се среща при едва 4-6% от всички онкоболни.

Проявленията на жлъчнокаменната болест възникват при образуване на камъни в жлъчния мехур. Този орган е разположен непосредствено под черния дроб, в дясната част на коремната кухина, в границата на долните ребра.

Жлъчният мехур на външен вид наподобява круша, има мускулни стени, изпълнен е с жлъчна течност, която се образува в черния дроб.

Жлъчката е жълтеникаво-зелена и гъста течност, която помага за смилане на мазна храна. При попадане на храна в лумена на панкреаса, мехурът се свива, като се изтласква порция жлъчка към дебелото черво за храносмилане.

Рак на пикочния мехур – роля на паразитите и инфекциите

Макар и случаите на рак на жлъчния мехур у нас да са рядкост, в някои държави заболеваемостта е доста висока. Учените се опитват да обяснят причините за тази неравномерна заболеваемост.

Сред водещите провокатори е хронична инфекция, паразитози и жлъчнокаменна болест. Така например, рак на пикочния мехур най-често се среща в Южна Америка. Нивото на заболеваемост е особено високо в Чили.

Заболеваемостта в Югоизточна Азия, Япония, Индия и Пакистан и Корея е много по-висока, отколкото в други страни.

Ракът на жлъчния мехур в тези области се свързва с висока честота на камъни в жлъчния мехур и хронична самолнелозна инфекция.

Не само инфекцията и наличието на жлъчнокаменна болест играят роля при провокацията на рак. Високо е влиянието на неблагоприятната наследственост, но за да се реализира предразположението са необходими пускови външни фактори.

Паразитози или тежка инфекция на черния дроб, на червата или засягане на жлъчния мехур могат да станат пусков фактор за рак.

Рискови фактори – наличие на жлъчнокаменна болест

В Европа основен рисков фактор за развитие на рак на жлъчния мехур е жлъчнокаменна болест.

Това е изпълване на органа с камъни, които представляват твърди частици жлъчка – холестерол, соли на калций, билирубин, белтъчини, които могат да блокират жлъчните протоци, като предизвикват силна болка и неразположение.

Учените отбелязват, че почти всеки човек може да има камъни в жлъчния мехур, стига да живее достатъчно дълго. Но при повечето от хората те са малки и никога не предизвикват болка и други симптоми.

Смята се, че приблизително 80% от хората с тази болест е възможно с години да не изпитват симптоми.

Важно е също да се спомене, че почти 85% от хората с рак на жлъчния мехур имат жлъчни камъни.

По-големи камъни, размерът на които превишава 3 сантиметра, са предразполагащ фактор за развитие на онкологично заболяване, в сравнение с по-малките камъни и отлаганията по дъното на мехура. При повечето хора с жлъчнокаменна болест не се развиват признаци на рак.

Затлъстяване и риск от симптоми на рак

Според учени, затлъстяването е един от основните рискови фактори. Според наскоро публикуван обзор увеличаването на индекса на телесната маса с 5 пункта повишава относителния риск от установяване на симптоми на рак на жлъчния мехур с почти 60% при жените.

Затлъстяването също повишава риска от диабет, който е рисков фактор за формиране на камъни в жлъчния мехур и провокатор на някои симптоми на рак, дори и при отсъствие на жлъчни камъни.