Учените установили важен механизъм, с помощта на който раковите клетки успяват да открият и да проникнат в лимфната система – важна част от имунната система, а след това чрез нея се разпространяват в други части на тялото, за да образуват вторични тумори – метастази.

Учени от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, съобщават, че са открили ракови клетки „замаскирани“ като левкоцити, с цел да проникнат в лимфната система.

Според авторите на изследването, това откритие трябва да помогне в разработката на нови лекарствени препарати, предназначени за предотвратяване или за намаляване на темповете на разпространение на рака чрез лимфната система.

Метастазите – вторични злокачествени тумори – това е разпространение на рака в други части на тялото, те са основна причина за настъпване на смърт, поради рак.

Злокачествените клетки се отделят от първичния тумор и започват да „пътешестват“ из организма и проникват в жизненоважни органи като белите дробове или черния дроб и образуват там вторични тумори.

Лимфната система представлява мрежа от възли и съдове, разположени по цялото тяло. Това е важна част е имунната система, която осъществява борбата с бактериите и други инфекции, а също и спомага за унищожаването старите и анормални клетки.

Известно е, че раковите клетки често използват лимфната система, за да се разпространят в другите части на тялото. Например, при рак на млечната жлеза наличието на увеличени регионални лимфни възли са чест симптом за формиране на метастази.

Въпреки това, до сега не е известно как именно раковите клетки намират път към лимфните съдове. Водещият автор на новото изследване, Jonas Fuxe, професор по медицинска биохимия и биофизика на Каролинския институт, обяснява:

„Засега не е ясно, има ли някакви сигнали или това е случайно. Но през последните години стана очевидно, че възпалението е важен фактор, обуславящ образуването на метастази и че противовъзпалителните препарати могат да окажат определено сдържащо действие върху разпространението на злокачествените тумори“.

В своя доклад, публикуван в списание Oncogene, професор Fuxe и неговите колеги описват как те са установили възпалителния белтък TGF-beta (transforming growth factor-beta, трансформиращ фактор на растежа -бета), с помощта на който раковите клетки външно стават подобни на имунните клетки.

TGF-beta, разположен на повърхността на раковите клетки, обикновено е способен да се свързва само с рецепторите на левкоцитите – основните „обитатели“ на имунната система.

В резултат лимфните съдове стават пропускливи за раковите клетки и последните мигрират в лимфните възли по същия начин както и белите кръвни телца.

Учените смятат, че тяхното откритие показва в детайли взаимовръзката между възпалението и разпространението на злокачествени тумори и се откриват нови възможности за лечението на рака.

Професор Fuxe отбелязва, че сега се планира изследванията да бъдат продължени с цел установяване способни ли са раковите клетки да придобиват други характерни особености сходни с имунните клетки, които всъщност им откриват пътя към проникването в лимфната система.

Изследователят добавя към заключението:

„Възможността за предотвратяване или забавяне на разпространението на ракови клетки чрез лимфната система е много привлекателно, тъй като по този начин ще бъде напълно възможно понижаването на риска от образуването на метастази в други органи, като така значително биха се подобрили и прогнозите за повечето пациенти за пълно излекуване на раковото заболяване. “