Често около нас нещо не се получава не защото обстоятелствата не са подходящи, а защото ние сами сме заровили сами своята продуктивност под много убиващи я навици, мързел и ниска самооценка.

Кои са 8-те врагове на личната продуктивност, които сме длъжни да надвием?

1. Разходвате прекалено много време за извършването на елементарни задачи

Вероятно понякога ви се случва да губите по няколко часа за написването на обикновено писмо или за създаването на опростена скица. Можете да си обяснявате това със своя стремеж към съвършенството на всеки детайл, но действителността е съвсем различна.

Неумението навреме да се завършват задачите е едно от проявленията на прокрастинацията и нанася осезаем удар по вашия работен режим.

2. Планирате прекалено много

Между впрочем, за графика. Понякога може би ви се случва да губите дълго време за съставянето на сложни графици, за попълването на работния календар и за написването на списъка със задачи.

За това време половината от дейностите от тези списъци могат да претърпят промени, а втората половина от тях вече ще бъде загубила своята актуалност.

3. Работите без прекъсване

Възможно е умело да се преструвате на добър служител и отговорен работник. Ако по-рано отивате на работа и най-късно си тръгвате и не ставате от работния си място през целия ден, със сигурност няма да вършите повече работа от своите колеги.

Това е така, защото работата без прекъсване води до осезаем спад на продуктивността, дори понякога под необходимия минимум за съответната длъжност. Тоест макар че прекарвате много време в офиса, рискувате да ви понижат или уволняват, тъй като не се справяте с работните си задачи.

4. Сменяте постоянно различни методики и програми

Когато сте забелязали, че личната ви продуктивност не ви удовлетворява, вероятно сте взели абсолютно правилното решение да потърсите начин да я повишите.

В тази връзка сте изучили различни методики, инсталирали ли сте си специални програми на компютъра, пробвали сте различни онлайн услуги за повишаване на производителността. Постепенно това е възможно да прерасне в някаква невроза.

Вие сте станали експерт в тази област, но това не е имало практически резултат.

5. Очаквате постоянно подходящ момент, за да започнете

Никога не започвате нито една задача в момента, когато това е необходимо. Основно почистване, крос в парка, писмо до началника – всичко това изисква, според вас, специално разположение на звездите на небето, метеорологично време, настроение и съвпадане на множество други фактори.

6. Проверявате електронната си поща на всеки 2 минути

И не само пощата. Социалните мрежи, новинарските сайтове, чатове и форуми се проверяват от вас в моментите, когато сте разстроени, скучно ви е, чувствате необходимост да се отпуснете.

7. Работите в режим „мултитаскинг“

Не ви дават покой лаврите на Юлий Цезар и вие подобно на него винаги се опитвате да се занимавате с няколко дейности едновременно.

Писане на отчет, сърфиране в Интернет, разговор по телефона и проверка на електронната поща се изпълняват едновременно от Вас. Но резултатите от подобен начин на работа се оказват обикновено съвсем незадоволителни.

8. Заобиколени сте от хаос

Да, вие можете да наричате това „творчески безпорядък“. Също така можете да оправдавате „бардакът“ на работното си място с недостиг на време. Но всъщност не желаем да си признаем, че причината за този хаос е съвсем друга.

Вие просто бавно убивате своята продуктивност и наивно се опитвате да се скриете зад този „живописен“ интериор.