Невролози от Университета на Синсинати – щата Охайо, САЩ, установяват връзка между ранния пубертет и вероятността от развитие на мигрена.

Колебанията на естрогените могат да предизвикат мигрена

Известно е, че децата също страдат от мигрена, както и възрастните, и до определена възраст и момчета, и момичета това състояние се среща с еднаква честота.

След първия менструален цикъл ситуацията доста се променя – девойките започват да страдат от мигрена много по-често.

Учените анализирали данните от наблюденията на повече от 760 девойки на възраст от 8 до 20 години от 3 големи града в САЩ. Учените провеждали наблюдения повече от 10 години. Маркери за настъпил пубертет се смятат развитие на гърди – телархе, окосмяване в областта на пубиса – пубархе и начало на менструалния цикъл – менархе.

На 16 години на участничките попълват анкети с цел установяване до колко са предразположени към мигрена. Това заболяване се открива при 11% от девойките, още при 7% се установява склонност към мигрена. 82% от доброволците не страдали от мигрена изобщо.

Разчетите показват, че рискът от развитие на мигрена се повишавал при девойките, при които се наблюдавал ранен пубертет.

Колкото по-рано при девойките настъпил пубертет или менархе, толкова по-голяма била вероятността те да страдат от мигрена.

Мигрената подранява, ако е пубертета настъпи по-рано

Първите пристъпи на главоболие се проявили по-рано от обичайното. Моментът на настъпване на пубархе оказвал слабо влияние на заплахата от мигрена, а при ранно телархе и менархе мигрена се развивала 4 или 5 месеца по-рано.

Учените не знаят точно каква е природата на развитие на мигрена, а също и защо едни хора страдат от тях, а други – не. Получените данни показват, че половите хормони също могат да влияят на този процес.

Фактът, че не всички етапи от пубертета влияят на риска от мигрена, сигнализира ролята на естрогена, който активира етапите на телархе и менархе.

Така естрогените могат да са основен провокатор за мигрена при тийнейджърките.

Колебанията, когато хормоналната система се балансира, може да са свързан с пристъпи на силно главоболие.

С нормализиране на нивата на естрогените мигренозните пристъпи е възможно да отслабнат, но не и да отшумят напълно.