Простудните заболявания, а това означава и болките, неприятните усещания, драскането в гърлото и неразположението винаги ни сварват неподготвени.

Затова са необходими средства, които облекчават възпалението и да излекуват фарингита.

Такива лекарства хората често търсят по аптеките с молба към фармацевта да подбере ефективно и безопасно натурално средство.

Често за облекчаване на възпаленията и неприятните усещания се търсят растителни медикаменти, които се смятат за по-ефективни и безопасни, но така ли е това?

Целебни свойства на растенията в борба с възпалението

За лечение на инфекциозни възпаления и остри процеси във фаринкса традиционно се използват целебни растения под формата на отвари, инхалации или билкови препарати.

Тези средства облекчават симптомите на настинка и се назначават като спомагателно средство за лечение на фарингити, тонзилити, ринити, гингивити и стоматити.

Свойствата на целебните растения се използват и от съвременната фармакология.

Екстракти от билки като шафран, евкалипт, лайка, мента и други се добавят в комбинираните лекарства.

Препаратите под формата на хапчета за смучене и таблетки добре се понасят от пациентите, активно действат както при деца, така и при възрастни.

Но не заменят основното лечение на заболяването, особено в случай на бактериални процеси във фаринкса, но активно се използват като симптоматично средство.

Особено популярни в борбата с възпалението са евкалиптът и шафрана.

Какъв е ефектът на шафрана и евкалипта при болки в гърлото?

Шафранът е растение, което действа комбинирано на лигавиците.

Действа като естествен антисептик, съдържа комплекс от съединения, които са биологично активни към патогенната флора и лигавиците.

Екстрактът от билката действа противовъзпалително и антибактериално.

Евкалипт в комбинация с шафран, е местно противовъзпалително с изразен антисептичен компонент.

Комбинацията от тези 2 растителни екстракта активно отстранява възпалението, драскането в гърлото, или дори силна болка.

Какво лекуваме – драскане в гърлото и не само

Най-често срещаните проблеми на фаринкса и по-долу разположените дихателни органи са назофарингити, ларингити и трахеити с комбинация със суха кашлица, драскане в гърлото.

При подобни проявления трябва да се облекчи възпалението и раздразнението, да се отстранят микробите или вирусите в носоглътката.

Отлични средства за тази цел са препаратите с евкалипт.

Удобна форма във вид на хапчета за смучене или таблетки и премахва раздразнението и драскането в гърлото.

Кога са възможни болки в гърлото?

При ангина възниква силно възпаление в областта на сливиците, предизвикано от бактериалната флора.

При простуда, когато драскането в гърлото е в комбинация с кашлица – ларингит, трахеит, шафранът осигурява отхрачващ ефект, което помага в борбата с кашлицата.

Освен това тази билка активно се използва и за лечение на проблеми с венците и лигавиците на устната кухина при наличие на стоматити и гингивити.

Всичко ли лекуват растителните препарати?

Въпреки безопасността на подобни симптоматични лекарства, трябва да се използват с повишено внимание и по лекарски препоръки.

Макар и в сравнение с химическите вещества да са по-безопасни, реакциите към тях са индивидуални и е възможно развитие на алергия или непоносимост.

Освен тяхното действие е по-слабо, отколкото на синтетичните препарати, затова и сериозен фарингит с усложнения или тонзилит не може да се излекува.

Необходима е консултация с лекар и избор на препарати с по-силно действащи активни съставки.

Растителните екстракти за подходящи на лечение на неусложнени форми на фарингит, затова се отпускат и без рецепта.