Проблемът с неизносването на бременността винаги е свързана с болка и тъга за родителите, загубили дете, с техните несбъднали се надежди, планове и мечти.

Често към тези горчиви чувства на съпрузите се добавят и размишления може ли да се предотврати трагедията.

Няма ли някой от родителите собствена вина за това, което се е случило?

Какво трябва да се направи след спонтанен аборт?

Много семейства след прекъсване на бременността искат колкото се може по-скоро отново да заченат дете.

Други пък напротив, нямат сили да се справят с преживяното изпитват непреодолим страх преди това, че следващият опит отново ще се окаже неуспешен.

Партньорите, разбира се, трябва да се уповават на своите чувства, но при избор на репродуктивна стратегия е добре да се вземат предвид и следните препоръки:

• Желателно е да се изчакат 6 месеца преди нов опит за забременяване

Установено е, че бременността настъпила веднага след спонтанен аборт е с 1.5 пъти по-голяма от обичайното вероятност от спонтанно прекъсване.

Но ако бременността все пак е настъпила, не изпадайте в паника. Много подобни бременности са завършили успешно с раждане.

• Ако сте решили известно време да се въздържате от забременяване, консултирайте се с лекар какъв метод за контрацепция е най-подходящ за вас в тази ситуация.

• Обсъдете с лекар причините, довели до спонтанен аборт, и си изгответе план за по-нататъшни действия

Специалисти по репродуктология могат да ви дадат квалифицирани препоръки за откриване и отстраняване на причините, водели до спонтанното прекъсване на бременността.

Задължително си направете всички назначени изследвания и прегледи.

Сами по себе си спонтанният аборт, и кюретажът впоследствие, не отстраняват:

• инфекциозните заболявания;
• хормоналните разстройства;
• туморните процеси;

А също и не намаляват вероятността от генетични и имунни нарушения при следваща бременност.

Възможно е да ви се назначи изследване за заболяване на репродуктивните органи – на жената и на мъжа, определяне на хормоналните нива, изследване на имунния статус.

Ако чувствате, че психологическото ви състояние след спонтанен аборт не се е върнало към нормалното, не трябва да се затваряте в себе си.

Добре е да поговорите с най-близките, а при необходимост да се обърнете и към специалист, който има опит в подобни ситуации.

Евентуална следваща бременност неизбежно ще се съпровожда с повишено безпокойство за живота на детето, затова ако не успеете да се избавите напълно от страховете, то по-добре да се научите да се справяте с тях.

Възможно е в името на износването и раждането на здраво дете да ви се наложи да промените начина си на живот, да се откажете за известно време от напрегнатата работа.

И макар болката от неотдавнашната загуба да остане с вас завинаги и никой да не може да замени загубеното дете, все пак животът ви не е приключил.

Намерете в себе си сили да преживеете тази тъга, за да започнете с новите опити, за да станете след известно време щастливи родители.

Ако спонтанен аборт се е случил на ваши близки, задължително се постарайте да им помогнете.

Как да се държим?

• Не позволявайте на усещането за собствената ви безпомощност да ви накара да се откажете да общувате с тях;

• Не скривайте своето съчувствие;

• Бъдете до тях по всяко време, може да изпитат нужда да поговорят с някого, да изслушат, да помогнат;