Ниските температури навън са повод за много хора да си останат у дома и да отменят набелязаните планове. А суровата зима се смята за най-благоприятното време от годината, тъй като грипните вируси губят силата си при по-ниски температури.

Целебното въздействие на студа

Затлъстяване и наднормено тегло

При затлъстяване и наднормено тегло разходките навън през зимата са по-полезни, отколкото през лятото. Студът помага за отслабване и това е доказан факт, тъй като организмът трябва да разходва повече енергия за загряване, черпейки от своите мастни запаси. Но ако човек не просто се разхожда, а направи и няколко елементарни упражнения, то може да изгори 4 пъти повече калории, отколкото при тренировки в отоплена зала.

Но не всяко време е подходящо за двигателна активност на открито, особено ако се излиза  навън с тази цел. Ако е под -15, то през този ден е по-добре да не се тренира. У нас толкова ниски температури се отчитат само през най-студените зимни дни и то в сутрешните часове, затова през по-голямата част от зимния сезон условията за разходки и занятия на открито са сравнително подходящи.

Главоболие и мигрена

Не е важно какво е предизвикало главоболието – нервно напрежение или недоспиване. Във всеки случай излизането навън, на чист въздух, е полезно.

Главоболие – причината винаги съдови нарушения, спазъм, и в този случай най-важното да не се допусне венозен застой в капилярите на мозъка. По време на обиколката при по-ниски температури съдовете на кожата се свиват. А главата, точно обратното, усеща прилив на кръв и по този начин помага за справяне със спазмите и предизвикания от тях дискомфорт. При всяка болка е полезно да се излиза навън през зимата, за да се усети целебното действие на студа, което се състои в понижаване на чувствителността на нервните окончания. Това води до намаляване на болките и подобряване на общото състояние.

Хипотония – болест, противоположна на хипертония

Хипертониците се чувстват по-зле през зимата, а за хората с ниско кръвно студът е благодат. Разходките при студено време са профилактика на главоболие, слабост, безсъние, разсеяност, влошаване на паметта и други последствия на хипотония. Но хората, страдащи от исхемична болест на сърцето и от други сърдечно-съдови заболявания, е по-добре да се пазят и да останат у дома при студено време. Проблемът е, че при ниски температури натоварването върху мотора на организма нараства. Това е свързано с естествените рефлекси на организма за запазване на топлината. Мускулното треперене повишава тонуса на съдовете, а това създава предпоставки за развитие на инфаркт и инсулт.

Профилактика на хиперфункция на мастните жлези

За хора с мазна кожа разходките при студено време са много по-полезни, отколкото при топло. Студеният въздух изсушава епидермиса, а това е добра профилактика на акне и пъпки. При повишен синтез на себум рискът от поява на тези неприятни проблеми се повишава с пъти, затова е препоръчително да използваме студеното време.

Борба със стреса

За много хора идването на зимата с нейните къси дни и дълги нощи означава продължителна и упорита депресия. Но сивата и унила картина навън не е повод за разстройство, а възможност да се даде отпор на апатията и на лошото настроение. Учените доказват, че студеният въздух спомага за образуване на хормон на щастието. А това означава, че разходките на чист въздух могат да се използват за борба с последствията на стреса. Дори 30 минути престой навън са достатъчни за укрепване на вегетативната нервна система, за минимизиране на тревогата и страха.

Укрепване на имунитета

Повечето хора смятат, че именно студът е причина за сезонни заболявания от типа на грип и остри вирусни инфекции, макар и да е известно, че се предизвикват от вируси. Преохлаждането понижава защитните сили на организма и тогава става уязвим за инфекции. Но при лек студ, до -5 градуса, разходките навън не само са допустими, но са и препоръчителни. Студеният въздух закалява организма и повишава имунитета.