Хроничният стрес е известен със своята връзка с психически заболявания, сред които депресия, шизофрения. Също стресът повишава риска от невродегенеративни заболявания, сред които Алцхаймер. И дори да не се развие болестта, хроничният стрес само влошава когнитивните функции.

До неотдавна механизмите, които бяха в основата на нарушенията, не бяха известни на науката. Учените успяха да изяснят, че при стрес се понижава синтеза на неврони на хипокампа, а също и тяхното количество като цяло.

Как обаче се случва това, остана загадка

Изследователи от Корейския Научно-технически институт предполагат, че невроните загиват посредством механизма на апоптоза – известен механизъм на клетъчна гибел. Но тази хипотеза не се потвърждава.

Учените обаче не се предават и с помощта на най-новите оптични методи най-накрая успяват да изяснят, че нервните клетки на хипокампа загиват не заради апоптоза, а вследствие на автофагия – т.нар. клетъчно самоизяждане.

Автофагията е процес, предназначен за оцеляването на клетки в тежки условия. Те отдават за преработка собствени части и така успяват да получат хранителни вещества и метаболити за оцеляване. При определени условия автофагията отключва процес на пълно самоунищожаване на клетки.

Интересно е, че в миналото автофагията се свързваше, основно с клетъчно гладуване, с недостиг на хранителни вещества. Но тежки условия за клетките е и хроничният стрес.

В експерименти с обикновени и ГМО-мишки, изложени на стрес, изследователска група показва, че ако се премахне генът Atg7 – един от основните регулатори на автофагия, масовата гибел на нервни клетки се преустановява.

Функцията на мозъка се задържа на обичайното ниво – без да има понижение

За съжаление, не всичко е толкова просто, и премахването на този ген влече след себе си сериозни неблагоприятни последствия.

Затова аналогични резултати опитали да получат и по друг начин. Успели да докажат, че провокатор на автофагия на неврони е генът SGK3. С намаляване на експресията на SKG3 се постига успешна защита на мозъка на мишките от вредното въздействие на стреса.

Този вариант, както се и очаквало, се оказал по-безопасен. На този етап изследователите предполагат, че новото откритие ще помогне за по-ефективно лечение на депресия и тревожност, свързани със стрес и може би ще бъде намерен нов метод за лечение на Алцхаймер.