Изследователи от Университета на Шефилд са убедени, че клиторът е необходим не само на жената не само за получаване на удоволствие при полов акт. Играе важна роля при оплождането на яйцеклетки.

Каква нова много важна функция разкриха за клитора

До тези заключения учените стигат след анализ на 15 изследвания, проведени в периода от 1996 до 2017 г., при които се изучава функционирането на клитора.

Този малък женски орган представлява конгломерат от мускули, нерви и кръвоносни съдове, които при сексуална възбуда и се увеличават в размери.

По-рано се е смятало, че при размножаване на клитора играе косвена роля, тъй като само поощрява жената към полов акт, като се обезпечава получаването на удоволствие от този процес.

Сега учените са убедени, че при стимулация на клитора протичат редица изменения, актуални за оплождането.

При увеличаване на кръвоснабдяването на влагалището и отделяне на смазка, това помага за сперматозоидите да се движат към яйцеклетката.

Също се повишава температурата и снабдяването с кислород на женската репродуктивна система – това създава на сперматозоидите максимално комфортни условия.

Най-важното при стимулация на клитора е изменението на положението на шийката на матката.

Това е малък канал, който по време на полова възбуда се удължава и се повдига нагоре и се възпрепятства твърде бързото проникване в матката.

След отделянето на сперматозоидите движението на тяхната опашка се потиска, докато не достигнат минимално разстояние от яйцеклетката.

Това дава по-големи шансове за постигането на крайната цел, достигането на яйцеклетка, тъй като не изтощават силите си по пътя.

Задържането в шийката на матката, която се образува чрез стимулация на клитора, им позволява напълно да се активират и да станат максимално подвижни.

Така клиторът се превръща в част от механизма за създаване на условия, най-оптимални за зачеване.

Какво промени в представите ни за клитора новото изследване

 И тази информация коренно променя представите ни за този орган.

„Варварската” операция по премахване на клитора, която се извършва в някои държави, намалява вероятността от успешно зачеване, което се потвърждава от резултатите от наблюденията.

Това още веднъж потвърждава тезата, че няма излишни органи, всеки има своя функция.