Навярно много жени и не само те са си задавали въпроса за взаимовръзката между размера на влагалището и качеството на секса.
Как влияе и влияе ли на интимния живот размерът на вагината, каква е нормата, а кое е повод за безпокойство и за посещение при специалист.

Средните размери

Имат ли значение? Този въпрос обикновено се свързва с размерите на мъжкото достойнство, но размерите на половите органи са не само мъжка тема. На интимния живот може да окаже влияние както размерът на пениса така и този на влагалището.

Както и мъжете, често обременени от мисли за дължината на половия си член. Особено актуален става този въпрос след раждането, когато влагалището се разтяга, като се увеличава с няколко милиметра в диаметър.

Изследвания, отнасящи се за влиянието на размерите на влагалището върху качеството на интимните отношения, са проведени много малко. Според медицинските данни средните размери на влагалището във възбудено състояние са 7-13 сантиметра.

Ширината на вагината позволява в него да влязат 2-3 пръста. Обикновено при високите жени влагалището е по-дълбоко. Но според медицинската статистика се срещат и невисоки жени с вагина с размери 12-14 сантиметра.

Също така се срещат и представителки на нежния с висок ръст – над 170 сантиметра, с дълбочина само 6-7 сантиметра. Всички тези параметри - дълбочина и ширина на вагината, се определят генетично и са индивидуална характеристика, която не зависи от количеството на партньорите и сексуалната активност на жената.

Еластичен орган

По време на възбуда женските полови органи се изместват нагоре, при това ширината на 2/3 от влагалището може да се увеличи с до 5 сантиметра. А 1/3 от горната част на вагината става по-тясна поради големият приток на кръв.

Така по време на възбуда влагалището става по-еластично и гъвкаво. Благодарение на тези му физиологични свойства въведеният полов член плътно се обхваща от тъканите на влагалището.

При това дебелината на пениса не е критична. Това се дължи на факта, че влагалището е способно да се адаптира на всякаква дебелина на половия член. Ето явление е известно като влагалищна акомодация.

Това означава, че редовният секс с един и същ партньор прави формата на влагалището подходящо за половия член на този мъж.

Следва се отбележи, че влагалището е много еластичен орган, чиито стени имат гънки, които могат да се съкращават – свиват и да се разширяват, когато това е необходимо. Ето защо влагалището може да бъде да се „държи“ като тампон, така и да се разшири до краен предел, позволяващ раждането на бебе.

Кога размерите не ни устройват?

След раждания или аборти влагалището е възможно малко да намалее. Това се случва поради свличането на матката. Освен това гладката мускулатура на матката след раждането е отпусната и може да изглежда, че влагалището е силно разширено /въпреки че след раждане вагината се увеличава размерите си незначително /.

Поради това не следва да възникват никакви проблеми в интимния живот след раждането.

Въпреки това, ако сте неудовлетворени от твърде големите размери на влагалището ви, то може да се коригира по следните начини:

• Можете съзнателно да свивате и отпускате мускулите на влагалището за 10 секунди. Това упражнение следва да се изпълнява не повече от 10 пъти дневно.
• Можете да се запознаете с методиката на Кегел – специални упражнения за органите на тазовото дъно.