Своевременно оказаната първа помощ при кръвотечения може да спаси живота на човека независимо от локализацията на увредения съд и вида на острата кръвозагуба.

Първа помощ при кръвотечения – това е комплекс от спешни профилактични и терапевтични мероприятия при нарушаване на целостта на кръвоносните съдове – капиляри, вени и/или артерии, които се осъществяват преди пристигането на квалифицирана медицинска помощ или преди настаняването на пострадалия в болница.

Общият обем на циркулиращата кръв на човек в зряла възраст е около 5 литра. Опасност за живота възниква при загуба на повече от 30% от този обем, особено в кратък срок – при бърза кръвозагуба.

В зависимост от локализацията се разграничава външно и вътрешно кръвотечение, според типа на увредения кръвоносен съд – капилярно, артериално и венозно. Първата помощ при кръвотечения има своите особености за всеки горепосочените видове.

Общи правила за оказване на първа помощ при кръвотечения:

• На първо място е необходимо да се убедите, че нито на пострадалия нито Вас ви заплашва нещо – при необходимост се изнесете или изведете пострадалия от зоната на увреждането или където съществува опасност от такова, сложете си гумени ръкавици, маска и т.н.
• При значителна кръвозагуба следва да сложите пострадалия да легне, а ако е възможно трябва да бъде с повдигнати крака.
• С помощта на другите или самите вие се обадете на бърза помощ;
• Не трябва да докосвате с ръце раната на пострадалия;
• Да промивате раната, в случай че в нея е попаднала ръжда, пясък и т.н. е противопоказно, тъй като така може да нанесете още по-голяма вреда като засилите кръвотечението;
• Не трябва да премахвате от раната парченца от стъкла и други чужди агенти като например ако в нея е попаднала почва;
• При замърсяване на раната с мръсотията около раната следва внимателно да се почисти – по посока навън от раната и да обработите очистените краища с антисептик.
• Не трябва да се допуска попадането на йоден разтвор вътре в раната.

Първа помощ при капилярно кръвотечение

Капилярното кръвотечение, обикновено, не се съпровожда от значителна кръвозагуба и достатъчно лесно се спира. Признак на увреждане на малките кръвоносните съдове – капиляри, е, че кърви цялата ранена повърхност, но не твърде обилно, а като гъба.

Първа помощ при кръвотечения от този тип са обработка на краищата със съдържащи спирт антисептик – йодна тинктура, например, и поставянето на асептична марлева превръзка.

Следва да се помни, че превръзката не трябва да бъде твърде стегната. В повечето случаи капилярните кръвоизливи не изискват болнично лечение, освен в случаите на увредена повърхност с голяма площ.

Първа помощ при венозно кръвотечение

Признак на венозно кръвотечение е тъмният цвят на кръвта, изтичаща с голяма скорост, но с равномерна струя – без пулсация или пък под формата на фонтан.

Освен това е възможно образуването на кръвни съсиреци, които в никакъв случай не следва да се премахват, тъй като това само може да ускори кръвозагубата.

Като първа помощ при кръвотечения от венозните съдове на раната са поставя притискаща антисептична превръзка. При неефективност на този метод е необходимо поставянето на турникет по-долу от мястото на увреждането.

При това под турникета се поставя мека превръзка, за да се избегне допълнителна травматизация на кожата и меките тъкани. Максималното време, в което турникетът не следва да се сваля е 1 час през зимата и до 2 часа през топлите месеци.