Австралийски учени от Университета на Сидни представиха специални очила, които фиксират неконтролируемите движения на очите и по тях определят причината за силни световъртежи /вертиго/ .

В изследването на новата джаджа взели участие 117 души, при които било открито едно от 3 разпространени състояния, предизвикващи световъртеж. 43 души от тази група били с болестта на Мениер – патология на вътрешното ухо, влияеща на слуха и на равновесието.

Вестибуларна мигрена – световъртеж без главоболие

67 души били с вестибуларна мигрена, предизвикваща световъртеж без главоболие.

Още 7 души страдали от доброкачествен пароксизмален световъртеж, който се развива при бързи движения на главата.

Всички участници в експеримента носили очила у дома. По това устройство се фиксирали движенията на техните очи. При различни световъртежи неконтролируемите движения на очите се различават.

При  болестта на Мениер очилата позволили да се постави точна диагноза с чувствителност 95% - процент на правилно определени положителни резултат и със специфичност 82% - негативните резултати.

За сравнение – аудиотестовете за определяне на това заболяване имат чувствителност и неспецифичност над 91%.

Очилата помагат да се установи причината световъртеж със специфичност от 78% и са с много висока чувствителност – 100%.

Учените отбелязват, че изследванията и усъвършенстванията на устройството ще продължат. Но засега тези очила биха могли да се предоставят за домашна диагностика.

Това би било удобно не само за невролозите в клиниките и в болниците, но и при отдалечен медицински контрол на състоянието на човек.

Какво предизвиква световъртежи при жени

При жените световъртежите обикновено се дължат на обилни менструации, вследствие на които се губи много кръв. Възниква слабост и характерното вертиго.

Бременността също е фактор за развитие на световъртежи, заради хормоналните колебания, които се отразяват и вестибуларния апарат.

Възможно причината за световъртежите да е съвсем банална и да се дължи просто умора, която възниква от високата динамика на съвременния начин на живот.

Ако световъртежите са чести и се появяват без видима причина, то може да се дължат на по-сериозна причина, което налага назначаване на изследвания от личния лекар.