Повечето от нас познават положителните или отрицателни емоции, когато си припомнят събития от миналото. Миналото влияе на нашето ежедневие. И това влияние се дели на 2 категории – негативни емоции, които водят до психични разстройства и депресивни състояния и усещане за щастие, останало в миналото и невъзможно в настоящето.

Миналото и свързаните с него емоции

Отношението ни към събитията в миналото е пряко свързано с емоционалната окраска на спомените, които преобладават. Определени мелодии, филми или картини могат да предизвикат асоциации с конкретен човек, с който сме общували по-рано.

Повечето от нас прелистват стари албуми със снимки и слушат разкази на родителите за тяхната младост и за собствено си детство.

Травмиращите събития могат с времето да се забравят, а могат да служат и като източник на негативни емоции, които се изпитват в продължение на няколко месеца или години наред. И в тези случаи психологическата травма може да ни попречи да продължим напред.

Емоции като страх или неизживяна тъга могат да прераснат в психически разстройства и дълго да разрушават живота ни.

Избягването на отношения с противоположния пол заради нещастна юношеска любов, маниакален страх, предизвикан от нападение на куче в детството – всичко това са психологически травми от миналото.

Някои хора са склонни буквално да се потопят в миналото, заради позитивните емоции толкова дълбоко, че да престанат да обръщат внимание на настоящето.

Ако постоянно сме в миналото, това може да ни попречи да изградим и планираме бъдещето си.

Причини за „засядане” в миналото – травма или радост

Ако изпитваме недостиг на ярки емоции в настоящето, е възможно постоянно да се връщаме към миналото. Тогава сме се срещали по-често с приятелите си, които не са били обременени със семейни задължения и съответно сме прекарвали много повече време с тях.

С времето се разрушават много социални контакти – приятелите отиват в чужбина или се местят в друг град, променя се кръгът на интереси. Възможно е общуването да се преустанови, поради конфликти и недоразумения.

Много хора в зряла възраст познават усещането, сякаш вече няма какво да им се случи и ги очаква само старост и смърт.

Травмата, свързана с неуспех в любовта, може да се предизвика от 2 вида реакции – способност за поддържане само на краткотрайни връзки или избягване на отношения с противоположния пол.

Раздяла може да травмира сериозно един от партньорите, който се съсредоточава върху своите негативни изживявания – гняв, обида, чувство за собствена непълноценност. Възможно е да са необходими години, за да бъдат превъзмогнати подобни разрушителни емоции.

Други негативни събития от миналото могат да формират в убежденията „депресивна вълна”. Например, постоянните откази на работодатели за наемане на работа или твърде чести уволнения могат да лишат човек от вяра в собствените му сили.

В резултат на новата работа не е толкова продуктивен, поради страх да не допусне грешка и съответно забележка от ръководството. Така в съзнанието му се появяват негативни филтри, които пречат на постигането на успех.

За излизане от неприятната ситуация и за повече ярки емоции в настоящето могат да помогнат психотерапевт или психолог. Задача на специалистите е да помогнат на човек да открие и преодолее последствията от травмиращите събития в миналото и да го научат да живее „тук и сега”.

Каквито и чувства да е предизвикало миналото у нас, вече не може да го променим. Но е възможно да се научим да извличаме от него опит и да търсим нови източници на енергия, нови хора и партньори за сериозна връзка.

Как да изпитваме повече позитивни емоции в настоящето

„Живот в миналото” – това е резултат от непознаване на собствените възможности и желания. Много хора се оплакват, че се сблъскват с едни същи проблеми в работата и в личния живот.

Не си дават сметка обаче, че тези провали са вследствие на закрепили се поведенчески схеми, които ги карат отново и отново да повтарят негативния опит от миналото.