Повечето хора, които се борят със затлъстяване и наднормено тегло, пробват различни диети, но не само не получават резултат, а точно обратното - влошават своето здравословно състояние. Ако подобно поведение продължи по-дълго време, е възможно развитие на хранително разстройство.

За различни по-специални храни и за разработване на индивидуални програми за отслабване се харчат много пари, но резултатите са повече от разочароващи.

Обикновено наднорменото тегло се съпровожда и с признаци на депресия. Заради проблемите с храненето е възможно да се стигне до загуба на работа, семейство и приятели.

В основата на подобни разстройства, отделени в отделна категория едва през 2013 г., стоят определени нарушения на мозъка, формиращи нещо като зависимост от храната.

Всички е съсредоточено върху храната

Заради хранителни разстройства възникват проблеми както в чисто физически, така и в емоционален план.

При хранително разстройство човек харчи голяма част от парите си за храна, има голяма вероятност да реши да напусне работата си. Причината е, че неговият мозък не може да се занимава с обичайните задачи, а съсредоточава се само върху храненето.

Събужда се с мисълта за храна, ляга да спи, мислейки за храна. Става в 2-3 часа през нощта и отваря хладилника, за да похапнат отново.

Когато човек осъзнае, че яде твърде много, се обвинява за чревоугодничеството, опитва се да ограничи храната, но отново се проваля, чувства пълно безсилие преди ядене.

И тези цикли на лакомия и преяждане, чувство за вина и поддаване на изкушението се повтарят отново и отново.

Когато се потърси лекар, обикновено се прави консултация с личния, който дава направление за гастроентеролог, ефект почти няма. Препоръчва се контрол на храненето, спазване на диети, което само влошава състоянието.

Възниква още и тежка депресия, която способства за влошаване на психо-физическото състояние.

Наднормено тегло или нещо друго

Смята се, че хранителните разстройства са често срещан проблем, от който страдат 3,5% от жените и 2% от мъжете в определен момент от техния живот.

На този фон възникват затруднения при общуване, проблеми с настроението и физическото състояние. За поставяне на диагноза преяжданията следва да са най-малко веднъж седмично, в продължение на 3 месеца.

А преяждане означава изяждане на твърде голямо количество храна за кратък период от време. Сравнението е колко би могъл да изяде максимално като количество здрав човек за същия период от време.

Характерно е и чувство на неконтролируем апетит и проблеми със засищането. На този фон теглото се увеличава, понякога доста бързо. Преяжданията се характеризират най-малко с 3 от следните признака:

  • Твърде бързо ядене, храната буквално се гълта;
  • Яде се до прилошаване;
  • Изпитва се срам и вина, заради преяждането.

Проблеми със здравето и депресия

Това състояние може да повлияе на всички аспекти на социалния живот, от професията и доходите до връзката с половинката и на здравословното състояние.

При хранително разстройство е налице най-малко още едно психическо състояние, най-често депресия или тревожност.

Наличието на депресия влияе неблагоприятно на хранителното разстройство. Аномалиите на хранителното поведение водят до още по-голяма тревожност, а депресията се обостря.

Това състояние е сериозно, то има дългосрочни последствия за емоционалното, психическото и за физическото здраве.

Как се лекуват хранителните разстройства

Много малък процент от хората с подобен проблем получават лечение, при част от пациентите това състояние, дори не се разпознава. Но професионално лечение винаги е необходимо за справяне с този доста сериозен проблем.

Повечето от хора с хранителни разстройства и зависимост от храната се опитват да се справят сами, което може да способства за по-сериозно влошаване на състоянието.

Съществуват методи на лечение, които помагат за справяне с хранителните разстройства, сред които когнитивно-поведенческа терапия и други видове психотерапии.

Част от интензивната програма за лечение включва съвместна работа с няколко специалисти, сред които психолози, които помагат за нормализиране на емоционалното състояние. Същевременно се решават медицинските проблеми, които са възникнали, вследствие на хранителното разстройство.

Психологът помага за нормализиране на храненето, като се набляга на балансирания подход към него.