В стремежа си да отслабнат много от нас се подлагат на строги диети, макар и това да не е съвсем правилно решение за наистина качествено отслабване.

С края на диетата рискуваме отново да си върнем свалените килограми, които с толкова труд и усилия сме свалили.

Има доста други по-приятни, не толкова радикални методи за отслабване, един от тях – това е разтоварващият ден.

Разтоварването на организма и на храносмилателната система може да устройва веднъж в седмицата, през останалото време да се опитват с помощта на обичайното за вас меню.

Колко често може да се прави разтоварване? Какви варианти за разтоварващи дни ще бъдат най-ефективни ще бъдат най-ефективни? Как правилно да организираме този начин за отслабване?

Разтоварващ ден – защо това е ефективно

Отговорът е лесен, защото това не е диета. Колкото и да се стараем да спазваме дългосрочна диета, това винаги е доста сложно психологически.

Оттам е и постоянно лошото настроение, проблемите с храносмилането и огромният риск от сривове и преяждания.

Само един разтоварващ ден може да даде приблизително същия ефект, какъвто и диетата, но трябва да се потърпи само ден.

Естествено, ако се храним основно със захарни, пържени картофи и бургери всеки ден, не трябва да очакваме чудо от един ден разтоварване.

Но ако правилното хранене за отслабване, или поне близко до такова, само и без недостиг на калории, разтоварващият ден позволява понижаване на теглото.

Всяко разтоварване се смята за по-ефективно, ако се храним само с един продукт и своеобразната монодиета за един ден.

Ако този хранителен режим продължава по-дълго време, няколко дни или седмици, това може да се отрази неблагоприятно на състоянието на организма, тъй като не си набавяме необходимите хранителни вещества.

Но ако се говори само за един ден в седмицата, това ще бъде отлично прочистване и разтоварване на храносмилателната система и на черния дроб.

И ето най-ефективните варианти за разтоварващи дни, които позволяват постигане на максимален ефект за отслабване.

Варианти за разтоварващи дни – да потърсим любимите храни

Елда

Именно елдата сред другите храни най-често се включват в различни програми и диети за отслабване, сред които и за разтоварващи дни.

Достатъчно да ядем елда всеки ден, и храносмилането ще се върне към нормите. А също и ще се попълнят запасите от желязо в организма, необходими за кръвотворните процеси, както и от така необходимите калий и магнезий.

Краставици

Разтоварващ ден може да се направи и на краставици. Това е по-малко калоричният зеленчук, състоящ се от вода приблизително на 90%. На практика имаме доста воден разтоварващ ден.

Тези дни ще са доста ефективни за отслабване – те позволяват да се прочисти организма и да се активира обмяната на веществата, а съответно да се изгарят калории.

Дори и тази храна, която се изяжда за следващия ден, ще изгаря и ще се преработва по-бързо.

Краставиците великолепно попълват недостига на течности в организма, затова ако забравяте да пиете достатъчно количество вода през останалите дни, задължително си направете разтоварващ ден с краставици.

Този зеленчук съдържа почти необходими за нашия организъм витамини, и по-точно витамини А и В. А ако оставим и не обелим кората, то именно в нея се съдържа повече витамин С в количество приблизително 12% от препоръчителната дневна доза.

В краставиците има и полезни минерали – калий, магнезий, силиций, които благоприятно влияят на кожата.

Затова и се използват често и за външно приложение в козметиката.

За един разтоварващ ден на краставици могат да се изядат до 2 килограма от този зеленчук.

Но не трябва да се забравя, че това изобилие от зеленчуци, на 90%, състоящо се от вода, ще предизвика диуретичен ефект.

Ако не си представяте цял ден само на едни краставици, то е възможна комбинация с бяло или пекинско зеле. Но в такава салата представителите на семейство Тиквови все пак трябва да бъдат 60-70%.

Не слагайте сол в салатата от зеле и краставици. Това може да предизвика задържане на течности в организма и може само да навреди.

Краставиците е добре да се подправят с лимонов сок, и не трябва да се слага масло.