Веднага, след като бебето се появи на бял свят, то се преглежда от лекар, който включва и преглед на състоянието на костите и зъбите.

Впоследствие тяхното развитие се проследява от педиатър. Но родителите също трябва да знаят как се променя костната система на тяхното дете.

Хрущялна тъкан – прераждане

Както е известно, скелетът на бъдещото дете се залага още в ранния утробен период и се състои първоначално от хрущялна тъкан.

Постепенно последната се замества от костна – процесът е продължителен и завършва напълно към 25-тата година. Костната система на новороденото е много пластична – възрастните биват потресени колко ловко бебето докосва с уста петите си.

Предотвратяване на навяхвания

Удивителната гъвкавост, която помага на малките деца да постигат главозамайващи успехи в гимнастиката, има и своята обратна страна.

Ставите и костите на детето лесно се поддават на деформация, а това означава, че родителите на новороденото трябва да спазват няколко правила:

• Да не се опитват да слагат бебето на крака, докато то не се научи да прави това самостоятелно;
• Да го носят на ръце в различни пози;
• Периодично да променят положението на лежащото бебе;
• Ако хващат бебето за ръчичка, за да го повдигнат нагоре, то техните ръце трябва да обхващат неговите стави, за да предотвратят навяхване;

Периоди на развитие

Костната тъкан на възрастния човек има кухини пълни с жълт костен мозък.

При бебетата и малките деца тези кухини са изпълнени с червен костен мозък – кръвотворен орган, именно благодарение на него костната система на детето, е много добре снабдена с кръв, което обуславя и бурният му растеж.

Като особено интензивно костната система се развива от раждането и до 2 години – след това темповете ѝ на растеж се забавят, за да се ускорят отново в юношеска възраст.

Състав на костите

Минералният състав на костите също се променя с течение на времето. В костната тъкан на бебетата солите на калция и фосфора са по-малко, отколкото при възрастните, а това означава, че детският скелет е податлив на изкривявания.

Костната тъкан се намира в състояние на постоянно обновяване – при децата този процес е с продължителност 1-2 години.

Важен микроелемент във формирането и поддържането на структурата на костната тъкан е калцият, който заедно с фосфора влиза в състава на основното минерално вещество на костите и зъбите, именно поради тази причина особено важно е насищането на детските кости и зъби с калций.

Но не всички знаят, че за усвояването на този ценен микроелемент на костите им е необходим витамин К.

За да се „вгради“ калцият в зъбите и костите на бебето, той трябва да се свърже и да „се достави“ по назначение от остеокалцин – белтък, който се намира в кръвта на детето в неактивно състояние.

И точно витамин К активира остеокалцин, привеждайки го в състояние, в което е способен да свързва калция.

Много е важно детето да не страда от недостиг на нито от тези 2 нутриента, като за целта е важно получаването на необходимото количество от храната.

Но калцият и витамин К не са достатъчни, за да бъдат детските кости и зъби здрави, необходимо е детето да получава и витамин Д, което налага излагането му на слънчева светлина.