Съществуват интересни изследвания, доказващи, че целувките са много полезни за организма. Хората, преминали подобни тестове, указват за цяло множество положителни изменения.

Това е и борба с алергиите, и тренировка на белите дробове, и нормализиране на артериалното налягане. Ако такъв мощен ефект се постига с невинно докосване на устните, то какво въздействие може да се очаква от сексуалния акт. Сексът – това са само приятни усещания или физиологична необходимост?

Разбира се, болшинството от младите хора не се и замислят как интимните отношения въздействат на здравето. Те правят секс, защото им е приятно.

Но трябва да се има предвид, че всичко трябва да бъде с мярка. Само тогава сексуалният контакт ще стане действително незабравим.

Според Станислав Лем сексът без любов – това е все едно човек да яде сол и пипер с цели лъжици, защото без тях храната ще бъде прясна.

Социологически проучвания на хора, живеещи в градовете, показват съвсем неочакван резултат. Оказва се, че не е малък процентът на хората, които използват секс като заместител на тренировката.

И в това има зрънце рационалност. Доказано е, че стандартният секс помага на организма да изгори до 200 килокалории. Същият резултат може да се постигне след 30 минути каране на колело или интензивно бягане в продължение на 15 минути.

Задължително е необходимо да се упомене и промяната на настроението. Психиатрите отдавна са забелязали, че интимните отношения помагат на организма да се бори със стреса и другите емоционални сътресения.

Това става възможно благодарение на синтеза на хормона окситоцин – хормонът, отговарящ за спокойствието.

Как сексът влияе на здравето ни?

Интимните ласки карат нашето тяло да функционира в ускорен режим. Повишава се честотата на вдишванията и издишванията, подобрява се кръвообращението.

Всичко се насочва към подхранване на детеродните органи. Но този процес е и отлична кардиотренировка. Също предимство е, че се образуват допълнителни естрогени, укрепващи сърдечният мускул.

Доказателство са изследванията на американски учени. Детайлното анализиране на медицинските картони и анкети сред пациентите от кардиологичните отделения показват, че представителите на силния пол, които правели секс 2 и повече пъти седмично, имали по-малко проблеми със сърдечно-съдовата система, отколкото самотните или по-малко общителните.
Панкреас
Продължителното въздържание понижава синтеза на инсулин. Този хормон е много важен за нормалното функциониране на организма.

Оказва влияние на практика на всички процеси, свързани с въглехидратния обмен. И така сексът стимулира функцията на панкреаса, намалява риска от развитие на захарен диабет и други заболявания на ендокринната система.

Мозък

Сексуалният контакт или дори само очакването за такъв рязко увеличава притока на кръв към всички вътрешни органи.

Кръвообращението работи в усилен режим и поради тази причина протича обилно насищане с кислород и хранителни вещества на всички системи.

А това положително се отразява на функционирането на нашия мисловен център.
Също е установено, че по време на секс се образува голямо количество пролактин. Този хормон усилва дейността на мозъчните клетки.

Но е необходимо да се знае, че подобен ефект зависи от умствените способности на човека. Колкото по-високи са те, толкова по-добър е резултатът. И сексуалният живот в тийнейджърска възраст не прави тийнейджърите по-умни.

Кожата

Младостта и красотата до голяма степен са свързани с естрогена. А стареенето зависи от нивото на тестостерона. Неговият излишък предизвиква ускоряване на белтъчния метаболизъм.