Хранопроводът е надеждно скрит в гръдния кош. Недостъпен е за палпация и перкусия. Затова един от най-ефективните методи за изследване на хранопровода е лъчева диагностика или рентген на хранопровода.

Съществуват различни начини за провеждане на рентген на хранопровода. Методиката на изследване зависи от показанията и наличието у пациента на противопоказания за изследване.

Показания за рентгеново изследване на хранопровода

Рентенологичното изследване помага за откриване наличието на патологични изменения на хранопровода, тяхната локализация. Назначава се, когато пациентът се оплаква от:

 • Дисфагия;
 • Усещане за бучка в гърлото;
 • Киселини;
 • Болка в гръдния кош с неясна генеза;
 • Кръвотечение от горните отдели на стомашно-чревния тракт;

С помощта на рентген се определя разположението на чуждо тяло в хранопровода.

Това е оптимален метод за диагностика на различни патологии на хранопровода:

 • Аномалии на развитието;
 • Дивертикулит;
 • Стриктури;
 • Ахалазия кардии;
 • Рефлукс-езофагит;
 • Езофагоспазъм;
 • Тумори;

Освен това рентгеново изследване е необходимо:

 • За откриване на кисти на средностението, вътрегръдни тумори, лимфоаденопатии;
 • При диагностика на херния на отвора на хранопровода при диафрагмата;
 • Преди хирургична операция или лъчева терапия на тумора на хранопровода;

Като спомагателен метод на изследване, рентгенът на хранопровода се назначава за диагностика на аномалията на дъгата на аортата, откриване на степента на увеличаване на сърцето, особено при митрални пороци.

Има ли противопоказания за рентгеново изследване на хранопровода?

Рентгеновото изследване е най-оптимално за откриване на патологии на хранопровода. Провежда се дори на тежко болни пациенти, особено ако противопоказно провеждане на ендоскопия и други травматични методи на изследване.

Недостатък на изследването е допълнителното лъчево натоварване, използване на контрастни вещества. Без контраст откриването на измененията в хранопровода е невъзможно, поради разположението и структурата.

Не се препоръчва при:

 1. Бременни – преди назначаване на лъчева диагностика, лекарят трябва да оцени ползата и вредата от изследването и по възможност да се мине без допълнително облъчване;
 2. При индивидуална непоносимост към контрастните вещества – сега това не е проблем. Използват се най-разнообразни препарати, от тях може да се избере най-безвредният.
 3. Рентген с помощта на бариев сулфат е нежелателен при подозрение за перфорация, фистула, прищипване на хернии на хранопровода, кръвотечения от горните отдели на стомашно-чревния тракт. Използват се водоразтворими вещества – трийодирани органични съединения.

За да не навреди изследването и с негова помощ да се получи колкото се може по-ценна информация, е необходимо да се подбере по-ефективен метод на провеждане.

Рентген на хранопровода - методи

Изследването се провежда на гладно. А започва с обикновена обзорна рентгеноскопия и рентгенография на гръдния кош, коремната кухина.

Това е необходимо за изключване на патологичните изменения в други органи. След това започва рентгеново изследване на хранопровода.

Пациентът трябва да се изследва в различни положения, като се променя направлението на потока на рентгеновите лъчи. В различни пози е по-лесно се постави диагнозата на едно или друго заболяване:

 1. Вертикално – позволява да се постави диагноза за стриктури на хранопровода;
 2. Хоризонтално – по-ефективно за изучаване на моториката на хранопровода, за откриване на плъзгащи хиатални хернии;
 3. Положение Квинке, Тренделенбург – пациентът повдига таза или краката, те трябва да са разположени над главата. Това е необходимо за диагностика на хранопроводното отвърстие.

За ефективност на изследването рентгенът се провежда преди въвеждане на контраста и след. За получаване на надеждни резултати, се придържат към определена методика.