Безсънието е състояние, което годишно засяга между 30-40% от възрастните американци. Всъщност това е сериозен проблем, особено когато сте на работа, а тялото и мозъка ви не са се получили необходимата почивка. Голяма част от хората приемат медикаменти, но последните проучвания те крият риск от развитие на болести.

Проблемите със съня могат да бъдат резултат от друго състояние като депресия, хронични болки, лекарства или стрес. Появата на нарушение на съня се дължи на комбинация от различни фактори,както и медицински или психологически проблеми, нерешени въпроси, взаимоотношения или конфликти.Ако вечер умът ви не спира да работи, не се притеснявайте има няколко лесни метода ще ви помогнатда се унесете в дълбок сън.

Измерете времето си за сън

Запишете колко и кога точно спите, отбележете кога чувствате силна умора, както и всички странични симптоми. Целта е да се определят дейностите, които помагат или печат на добрия нощен сън. Цифровите програми като „Zeo“ и „YawnLog“ или разнообразието от приложения, могат да направят проследяването на дрямката по-лесно.

Опитайте терапия

Когнитивната поведенческа терапия е доста често срещана техника за решаване на проблема. Терапията обикновено включва собствен мониторинг, психични стратегии (като развитието на положителни мисли за сън), и създаването на среда, която да насърчава съня. Може да звучи странно, но всъщност е доказано, че този метод действа.

Използвайте леглото по подходящ начин

Не допускайте да пренесете работата в спалнята си, защото това е сигурна причина за безсъние. Спалнята трябва да се използва само за сън и секс.

Изберете подходящ матрак

Неприятно е, когато неудобството е причина за нарушения сън. Осигурете си удобен матрак, понеже съня е ключ към здравето на цялото тяло.

Спрете пушенето

Пушачите често страдат от безсъние, причина за това е действието на никотина в телата им.

Консултирайте се с лекар

Ако сте изпробвали всичко, но без резултате време да се допитате до мнението на професионалист. Лекуващият ви лекар ще ви помогне да изключите всякакви нарушения на съня и да подобрите начина си на живот, факторите или лекарства, които пречат на добрия сън.

Упражнения рано през деня

Проучванията посочват умерената аеробна дейност като ефективно средство при подобряването на съня. Трянировката трябва да се направи поне три часа преди лягане. По този начин тялото ще има достатъчно време, за да си почине преди сън.

Не прекалявайте с кофеина

Изкушаващо е да посегнете за чаша кафе, особено когато сте уморени. Опитайте се да ограничите консумацията на кофеин, за да си осигурите спокоен сън през нощта. Ако не можете да се откажете от кафето, просто постепенно ограничете приема му.

Хранете се с продукти, които съдържат магнезий

Консумирайте повече бадеми, кашу или спанак. Храните с високо съдържание на витамин B комплекс също се препоръчват, добавете в диетата си зелените листни зеленчуци,бобови растения и ядки. Някои специалисти препоръчват да приемате добавки от таурин, витамин В6 и магнезий.

Изпробвайте релаксиращи техники

Резултатите от проучване, показват, че хората, които практикуват медитация имат подобрения в общото време на съня и качеството му. Други стратегии, подобни на йога, са дълбоко дишане и прогресивна релаксация, които също са ефективни инструменти за насърчаване на добър сън.