Какво е респираторна синцитиална вирусна инфекция?

Респираторна синцитиална вирусна инфекция – за краткост се нарича РСВИ, представлява състояние много наподобяващо на настинка, но протичаща с доста по-добре изявени симптоми. И като простудата тази вирусна инфекция е силно заразна и много разпространена. Повечето деца до 2-годишна възраст поне веднъж биват засегнати от инфекцията.

Респираторна синцитиална вирусна инфекция не е основателна причина за притеснение. Но може да доведе до пневмония или други проблеми при някои хора, особено при деца. Затова е важно да съблюдавате симптомите и да се консултирате с личния си лекар, ако забележите влошаването им.

Какви са симптомите?

При инфекция с РСВ вируса симптомите са същите като при тежко протичаща настинка например:

 • Кашлица;
 • Запушен или течащ нос;
 • Леко зачервено гърло;
 • Болки в ушите;
 • Леко повишена температура;

Бебетата с така вирусна инфекция могат също така да са:

 •  много слабо енергични – почти не се движат;
 • капризни и раздразнителни;
 • хранят се доста по-малко, отколкото обикновено;

Някои деца има и по-тежки симптоми като хрипове. Задължително се свържете с лекуващия ви лекар, ако детето ви има проблеми с дишането или хрипове.

От какво се причинява?

Респираторно синцитиален вирус /РСВ/ причинява инфекцията. Като простуден вирус, РСВ атакува носа, очите, гърлото и белите дробове. Той се разпространява при студено време по въздушно-капков път чрез слюнка и секрети, отделени от заразени при кашляне или кихане. Възможно е излагането на вируса да се осъществи и чрез споделяне на храни или напитки, които са заразени с вирус. Съществуват много щамове на РСВ вируса, затова тялото ви никога не може да си изгради имунитет срещу всички тях. Може да се заразявате многократно през целия си живот, дори и в един сезон да получите няколко пъти инфекции с вируса.

Лечение на респираторна синцитиална вирусна инфекция

Вирусната инфекция обикновено преминава от само себе си. За повечето хора лечението в домашна обстановка е всичко, което е необходимо. Ако детето ви е заразено с вируса и са се проявили симптоми:

 • Повдигайте главата на детето по-високо от тялото, подпрете го на по-висока възглавница, за да може да диша по-лесно и да спи.
 • Изсеквайте носа на бебето, ако то не може да диша достатъчно добре, за да се храни или да спи;
 • Можете да свалите температурата с парацетамол или ибупрофен. Никога не давайте аспирин на човек на по-малко от 20 години, тъй като това може да доведе до Синдром на Рей.
 • Когато заразеният с вируса е по-принцип в добро здравословно състояние, обикновено симптомите му отшумяват за около 1-2 седмици.
 • Вирусната инфекция може да стане причина за безпокойство, когато симптомите се изострят с времето или ако доведат до пневмония. Определени група хора са изложени на риск от развитие на усложнения:

-          Бебета под 6-месечна възраст особено тези родени по-рано /преждевременно/;

-          Хората със слаба или отслабена имунна система;

-          Хората със сърдечни или белодробни заболявания;

-          Възрастни над 65-годишна възраст;

В тези случаи понякога се налага хоспитализация. Затова е много важно да съблюдавате симптомите и ако има признаци, че те се влошават веднага потърсете лекарска помощ.

Как да се предпазим?

Много е трудно да се предпазите от излагането на вируса. Но можете да намалите значително вероятността от заразяване като поддържате отлична лична хигиена. Мийте често ръцете си и научете детето ви да прави същото. Лекарства за предотвратяване на инфекция с РСВ вируса могат да бъдат предписани на деца и бебета, поради опасността от развитието на тежки усложнения. В повечето случаи тези лекарства не възпират инфекцията, а само предпазват от изостряне на симптомите.