Кой е по-щастлив от всички на този свят? Финландците – установиха изследователи. Каква е тяхната тайна и какви фактори повишават удовлетворението от живота?

Може ли да се измери нивото на щастието? Изследователите правят това редовно. През 2020 г. те признават Финландия за най-щастливата държава в света. Вече трета година подред. Каква е тяхната тайна?

Професорът по психология Катрин Сандерсън си задава този въпрос и разграничава 3 ключови фактора, които според тях, определят високите показатели на нивата на щастие сред жителите на Скандинавските държави.

Как рецептата за щастие от Финландия да се приложи у нас

Равенство между мъжете и жените

От политиките за постигане на равенство между мъжете и жените получават полза не само жените, но и мъжете.

Например, бащата на новородено във Финландия има право на 9-седмичен отпуск по бащинство, през който получава 70% от заплатата, която е получавал преди това.

Това е единствената държава в света, където бащите прекарват повече време с децата си, отколкото майките.

У нас бащите имат право на 15-дневен отпуск след раждането на бебе, като се плаща обезщетение от НОИ в размер на 90% от получаваното възнаграждение за период от 24 месеца.

След навършване на 6 месеца на бебето бащите имат право да получават вместо майката полагаемото 90% обезщетение за бащинство от размера на осигурителния доход за предходните 2 години.

В списанието за изследване на щастието са публикувани данни от емпирично изследване, което се потвърждава извода защо в развитите държави, където различното третиране на мъже и жени, е доста силно изразено като в Япония – хората са в по-малка степен удовлетворени от живота в сравнение с Дания и Финландия.

В парите ли е щастието

Парите сами по себе си не носят щастие, но бедността е пречка, за да се чувства човек щастлив. Ново изследване показва, че високият доход е свързан с емоционалното благополучие, но само до известна степен.

Когато нивото на дохода стигне до определена граница, щастието престава да се увеличава, дори и банковата сметка да набъбва.

Животът с доходи около границата на бедност, у нас фиксирана на около 350 лв. усилва стреса и не позволява на човек да се чувства удовлетворен от живота.

Невъзможно е да се чувстваш щастлив, когато се безпокоиш за това дали ще има какво да сложиш на масата или с какво да нахраниш децата си.

Щастието зависи и от това дали е обезпечено семейството с необходимите дрехи и може ли да си позволи нормално отопление през зимата.

При сравнение на Финландия и САЩ се виждат предимствата на скандинавската система за социална защита – нивото на бедност във Финландия е двойно по-ниско, отколкото в щатите.

Затова и политиката, насочена към борба с бедността и даваща на хората допълнителен доход, ще доведе до повишаване на нивата на щастие, защото ще понижи стресът сред хората, които живеят в ужасни условия.

Промяна на основни приоритети

Повечето от нас си мислят, че колкото повече пари получават толкова повече е щастието. Когато обаче основните потребности са задоволени, важно става това как разполагаме с времето си.

В рамките на изследването с участие на представители от различни възрастови групи, от студенти до пенсионери, като щастливи се определят хората, които между свободното време и голямото количество пари избирали времето.

Интересно е, че това се отнася за хора, които произхождат от различни социално-икономически слоеве.

Финландците изглежда добре разбират това и правилно поставят приоритети. При условие че базовите потребности са удовлетворени и те нямат нужда да мисли за насъщния хляб, очевидно предпочитат да си прекарват свободното време в неща, които им харесват.

В държавите членки на ЕС на работниците се полагат по 20 дни платен отпуск, във Финландия, освен националните празници, при които се получават надница, получават и 25 дни платен годишен отпуск.

Щастието не е в това безкрайно да се борим за богатство, а да се занимаваме с това, което ни носи радост.