Рибеното масло е известно със своите многобройни предимства за здравето.
Но нови изследвания показват, че продължителният прием на рибено или на слънчогледово масло може да увеличи риска от развитие на омазняване на черния дроб.
С изследване на мишки учените установили, че пожизнения прием на слънчогледово или рибено масло е довело до изменения в черния дроб, които правят организма уязвим за неалкохолен стеатохепатит /НАСХ/.
Това заболяване е по-сериозна форма на неалкохолна мастна болест на черния дроб НМБЧ
Съавторът на изследването Хосе Луис Квайлес, професор по физиология, от университета на Гранада, и негови колеги неотдавна съобщиха за своите заключения в рецензирано издание.
Според оценките, около 20% от хората в САЩ с НМБЧ също страдат и от НАСХ.
И това състояние става все по-разпространено с възрастта.
НАСХ се характеризира с натрупване на мазнини в черния дроб, което не е предизвикано от употреба на алкохол – възпаление и увреждане на клетките на черния дроб.
Увреждането на черния дроб, което протича при НАСХ, може да увеличи риска от цироза и рак на черния дроб.
Някои от ключовите рискови фактори за НАСХ са наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно, високо ниво на холестерол и диабет тип 2.
Това са фактори, които силно зависят от хранителния режим.
Как мазнините влияят на черния дроб?
Основавайки се на връзката между и НАСХ, учените предполагат, че типа мазнини, които приемаме с храната, е възможно да изиграят роля във влошаване състоянието на черния дроб.
Изследователите стигнали до извода, след анализ на различни диетични мазнини, сред които слънчогледово и рибено масло, зехтин върху мишия черен дроб.
Екипът разгледал как пожизнения прием на всяко от тези масла повлияло на структурата на черния дроб на гризачите, а също и на експресията на гените.
А също и дали допринася за развитието на фиброза, за окислителен стрес и как се отразява на дължината на теломерите.
Окислителният стрес се определя като дисбаланс между свободните радикали.
Това са молекули, които могат да увредят клетките, и способност на организма да ги свързва в по-големи молекули и така да предотвратява вредните последствия.
Теломерите защитават нашите хромозоми, затова колкото по-къси стават, толкова повече се увреждат клетките.
Изследванията показват, че намаляването на дължината на теломерите играе ключова роля в клетъчното стареене и свързаните с възрастта заболявания.
Но твърде дългите теломери могат да увеличат риска от развитие на рак.
Зехтинът е най-полезен за здравето на черния дроб
Изследователите не само установили, че мазнините се натрупват с възрастта, но също и показали, че и типа натрупани мазнини зависи от мазнините, които ядем.
Установено било, че рибеното масло и слънчогледовото олио влияят неблагоприятно на черния дроб на мишките.
Приемът на слънчогледово масло през целия живот предизвиква фиброза на органа, а също и изменя неговата структура, води и до изменения в експресията на гените.
Увеличава също и окислението в клетките на черния дроб.
При мишките, които през целия си живот приемали рибено масло се установило увеличаване на окислението на клетките на черния дроб.
А също и намаляване на активността на транспортната верига в митохондриите, което влошавало функцията на клетките.
Изследователите съобщават, че рибеното масло довело до скъсяване на относителната дължина на теломерите в черния дроб.
А зехтинът предизвиквал най-малки увреждания.