Контролът на нервните клетки с ток може да излекува редица заболявания, сред които артрит, астма, артрит, и диабет, твърдят представители на нова компания.

От Галвани Биоелектроникс планира да получи разрешение за използване на новата методика в рамките на 7 години. За разработката стоят и още 2 компании, които в миналото са били част от Гугъл.

В хода на експериментите върху животни учените закрепвали около нерва миниатюрни силиконови приставки, съдържащи електроди и след му въздействали,като включили източник на захранване.

Резултатите от един от проведените тестове показали, че това може да помогне при лечение на захарен диабет втори тип, когато клетките на човешкото тяло стават нечувствителни към хормона инсулин.

Учените съсредоточили вниманието си върху набор от химически сензори, намиращи се до сънната артерия. Тези сензори замерват нивото на кръвната захар и на инсулина в кръвта, а след това с помощта на нервни сигнали изпращат тези данни в мозъка, за да може да се координира реакция на организма на нивото на глюкоза.

Невронните сигнали нарастват при диабет втори тип. Затова когато тези сигнали са блокирани при болните от диабет лабораторни мишки, чувствителността на техните тела към инсулина се възстановила, разказва в интервю Крис Фамм, вицепрезидент от компанията по биоелектроника.

Ако се съди по данните от първите изследвания, същият принцип трябва да работи и в случай с други заболявания.

Биоелектроника и медицина на бъдещето

Това не е някакво тясно специализирано откритие, това потенциално може да стане съвършено нов тип терапия, смята Фамм.

Но също подчертава, че засега изследванията дават на учените само повърхностна картина на това как невронните сигнали въздействат на поведението на човешкото тяло.

Изследователите предполагат, че това не просто е въпрос на включване и изключване на някои нерви, тук има значение и обемът, и ритъмът на нервните сигнали.

И дори ако този метод на лечение е възможен на теория, то за неговото практическо положение се налага да се свърши огромна научна работа.
Наборите за „измама“ на нервната система трябва да бъдат миниатюрни, индивидуално подложени под нервите на всеки пациент, като трябва да са достатъчно здрави и да имат мощна батерия.

След 10-20 години такива малки набори с висока точност може би ще се дават още при лекарски преглед, смята Фамм.
Биоелектронната медицина – това е нова ера в терапията.

Успехът в тази област ще зависи от сливането на дълбоките познания в биологията на заболяванията и най-новите свърхминиатюрни технологии, казва техническият директор на другата компания, участваща в проекта.

Това ще позволи прилагането на знанията в областта на миниатюрните методи за анализ на данните за потенциално лечение на множество заболявания с по-висока точност и по-добри резултати.

Но към момента това са само едни голи изявления на представители на технологични компании, които са доста абстрактни, и принципно наподобяват изказванията на политиците, тоест липсва конкретика, която е толкова важна при научните изследвания.

И все пак те говорят за един доста голям прозорец напред в бъдещото – в порядъка на 10-20 години по-късно, когато подобна технология би могла наистина да се използва за лечение на наистина сериозни заболявания.

По-скоро изявленията са насочени в бъдещето, най-малко за след 2 десетилетия, но пък към момента е налице един реален експеримент върху мишки, който показва ефективност.