Всяко дете още преди да е навършило 3 години преболедува от ротавирусна инфекция.

Ежедневно по света се регистрират повече от 20 млн. нови заболели, и при 3% от тях болестта завършва с летален изход.

Някои родители не обръщат необходимото внимание на симптоматиката на ротавирусната инфекция или бъркат заболяването с остра вирусна инфекция или с хранително отравяне и прибягват до самолечение.

Тази тактика е опасна, тъй като влиянието на инфекцията върху организма и последствията от развитие на болестта при неправилно лечение са пагубни.

Как можем да предпазим децата от вируса и как правилно да ги лекуваме, ако все пак се разболеят?

Ротавирусите - най-опасни за малки деца

Откъде се появява вируса

До преди няколко години никой не се е сещал за ротавирусна инфекция.

Заболелите бяха диагностицирани по проявления на гастроентерит от инфекциозен произход. И едва през 1973 г., когато беше открит ротавирусът, ситуацията започна да се изяснява.

Вирусът най-често засяга малки деца от 6 месеца до 2 години. Заразността на вируса е изключително висока, а заразяването е възможно чрез директен или опосреден контакт с вирусоносителя, чрез битови предмети, храна, вода, дрехи и т.н.

Ротавирусната инфекция се отнася към условната категория болести на мръсните ръце.

Периодът на инкубация на вируса продължава от 1 до 4 дни, и на този етап вече активно се отделя с изпражненията. Така всеки болен в началния етап не проявява никакви признаци на болестта, но още представлява опасност за околните, като отделя инфекциозен агент в голямо количество.

Самият вирус се отличава с устойчивост към условията на околната среда и дълго остава в активно и в жизнеспособно състояние.

Как се разпознават симптомите на болестта

Началото на болестта е сходно с развитието на остра респираторна вирусна инфекция – появява се хрема, болка при поглъщане, повишава се температурата. Но след няколко дни към общата картина на симптомите се добавя основен симптом, сигнализиращ за активност на вируса в чревната кухина – диария.

Изпражненията в 95% от случаите на ротавирусна инфекция са воднисти, без частици кръв, изхожданията са чести. Острият стадий на заболяването се изразява със следните симптоми:

 • Диария;
 • Повръщане;
 • Болка в областта на корема;
 • Висока температура, която не се влияе от препаратите за сваляне на температурата;
 • Слабост, влошаване на състоянието;
 • Ринит, запушен нос;
 • Болки в гърлото.

Диария може да се развие както след хранене, така и независимо от него. Изпражненията са течни, често воднисти, пенисти. Наблюдават се нехраносмлени остатъци от хранителни продукти.

Опасност от ротавируса за малки деца

Ротавирусната инфекция влияе на всички хора, като влошава тяхното състояние. Но малките деца в кърмаческа възраст са особено чувствителни към въздействието на ротавирусна инфекция.

Диарията при тях предизвиква бързо обезводняване. Децата до 1 година доста изразено реагират на обезводняването и могат да загубят съзнание, заради недостиг на течности в организма.

На фона на болестта трудно може да се разбере причината за плача на детето и да се определи колко е близък опасният стадий. Затова критични сигнали, при които се налага повикването на линейка са следните:

 • Сухота на езика и устната кухина;
 • Плач без сълзи;
 • Без уриниране повече от 3 часа;
 • Липса на поотделяне.

Обезводняването без диария и повръщане може да предизвика вторични симптоми – потискане на дихателната функция, развитие на конвулсии, възпалителни процеси в тъканите на белите дробове – пневмония в бактериална форма.

Как се лекуват децата от ротавируси

Болестта изисква симптоматично лечение, тъй като препарат, насочен към борба с вируса, няма. Терапията при атака на ротавируса е комплексна.

Основата на лечението при попълване на недостиг на течности. На всеки 3-5 минути се дава по една чаена лъжичка вода или физиологичен разтвор. Големи обеми течности могат да предизвикат повръщане.

Препаратите за сваляне на температура на основата на ибупрофен и парацетамол се дават на сиропи, тъй като диарията затруднява абсорбцията на препарати от ректални свещи. Правилното хранене също е част от терапията на болестта.

Основата на профилактиката е ваксината и хигиената. Според препоръки на СЗО деца над 6 седмици трябва да се ваксинират.