Ротавирусна инфекция /РИ, „чревен грип“/ представлява инфекциозно заболяване, което се предизвиква от ротавируси. За тази вирусна инфекция е характерно остро начало, умерено изразени симптоми на гастроентерит или ентерит.

Често се съчетават чревен и респираторен синдром в началния период на заболяването.

Какви са симптомите?

В повечето случаи чревният грип протича с цикличен характер.

Първият цикъл всъщност представлява инкубационният период – 1-5 денонощия, остра фаза – 3-7 дни, при тежко протичане на заболяването – повече от 7 денонощия и период на реконвалешенца – от лат. Reconvalescentia – оздравяване /4-5 денонощия/.

За ротавирусната инфекция е характерно остро начало – повръщане, рязко покачване на температурата и диария, често и фецесът е специфичен – на втория, третия ден е сиво-жълт и с формата на глина.

Освен това при повечето заболели се появява хрема, зачервяване на гърлото, те изпитват болки при преглъщане. В острата фаза на заболяването липсва апетит, наблюдава се състояние на отслабване на силите.

Многогодишните наблюдения са показали, че най-големите епидемични взривове на ротавирусната инфекция възникват по време или в навечерието на грипната епидемия, затова те са получили неофициалното си название – „чревен грип“.

Фецесът и урината са много сходни по признаци с тези при хепатита /светли изпражнения, тъмна урина, понякога дори се изхвърлят и единични еритроцити чрез нея, но те са невидими за човека/.

Заболяването се смята за детско, тъй като организмът на възрастните хора е по-защитен от ротавирусите. През зрялата възраст на човека е киселинността на стомаха е по-висока и е количеството на образуващия се имуноглобулин А /IgA/ е по-голямо.

При хората в зряла възраст ротавирусната инфекция се проявява със слабо изразено чревно разстройство, поради това инфектираният човек може да не предполага, че е носител на вируса. Често тази вирусна инфекция протича и съвсем безсимптомно.

Обикновено, ако в семейството или в колективите например в работата, има заразен или вирусоносител, то в рамките на 3-5 денонощия започват да се разболяват и останалите.

Предотвратяване на заразяване от носител на вирусната инфекция е възможно в случай на активна имунна система.
Най-често вирусното заболяване протича клинично чрез ентерит, гастроентерит и вторична лактозна недостатъчност.

Какви са причините?

Ротавирусите /лат. Rotavirus/ - род вируси, принадлежащи към семейство Reoviridae, са сходни по морфология и антигенна структура. Подобно на другите представители на това семейство, ротавирусите са с франгментирана двойно верижна РНК.

Геномът на тези вируси има 11 фрагмента, които са заобиколени от ясно изразена трислойна белтъчна обвивка /капсид/ с икосаедрична симетрия.

Външният вид на вирусните частици наподобява „колело с широка главина, къси спици и ясно изразена джанта“, поради това тези вируси те са получили и своето название – от латински „рота“ означава колело. Диаметърът на вирусните частици е от 65 до 75 нанометра.

Лечение на ротавирусните инфекции

Основната цел на етиотропната терапия е борбата с резултатите от въздействието на инфекцията върху организма като обезводняване, токсикоза и свързаните с тях нарушения на функцията на сърдечно-съдовата и отделителната система.

На първо място при лечението се назначава рехидратационна терапия, може да се предпише прием на сорбенти като активен въглен, октаедричен смектит, атапулгит.

Ефективни противовирусни препарати за борба с активната ротавирусна инфекция към настоящия момент не са разработени.
Като ефективно средство срещу чревния грип СЗО препоръчва провеждането на профилактична ваксинация.