Ротавирусна инфекция
Здравна Енциклопедия

Ротавирусна инфекция /РИ, „чревен грип“/ представлява инфекциозно заболяване, което се предизвиква от ротавируси. За тази вирусна инфекция е характерно остро начало, умерено изразени симптоми на гастроентерит или ентерит.

Често се съчетават чревен и респираторен синдром в началния период на заболяването.

Какви са симптомите?

В повечето случаи чревният грип протича с цикличен характер.

Първият цикъл всъщност представлява инкубационният период – 1-5 денонощия, остра фаза – 3-7 дни, при тежко протичане на заболяването – повече от 7 денонощия и период на реконвалешенца – от лат. Reconvalescentia – оздравяване /4-5 денонощия/.

За ротавирусната инфекция е характерно остро начало – повръщане, рязко покачване на температурата и диария, често и фецесът е специфичен – на втория, третия ден е сиво-жълт и с формата на глина.

Освен това при повечето заболели се появява хрема, зачервяване на гърлото, те изпитват болки при преглъщане. В острата фаза на заболяването липсва апетит, наблюдава се състояние на отслабване на силите.

Многогодишните наблюдения са показали, че най-големите епидемични взривове на ротавирусната инфекция възникват по време или в навечерието на грипната епидемия, затова те са получили неофициалното си название – „чревен грип“.

Фецесът и урината са много сходни по признаци с тези при хепатита /светли изпражнения, тъмна урина, понякога дори се изхвърлят и единични еритроцити чрез нея, но те са невидими за човека/.

Заболяването се смята за детско, тъй като организмът на възрастните хора е по-защитен от ротавирусите. През зрялата възраст на човека е киселинността на стомаха е по-висока и е количеството на образуващия се имуноглобулин А /IgA/ е по-голямо.

При хората в зряла възраст ротавирусната инфекция се проявява със слабо изразено чревно разстройство, поради това инфектираният човек може да не предполага, че е носител на вируса. Често тази вирусна инфекция протича и съвсем безсимптомно.

Обикновено, ако в семейството или в колективите например в работата, има заразен или вирусоносител, то в рамките на 3-5 денонощия започват да се разболяват и останалите.

Предотвратяване на заразяване от носител на вирусната инфекция е възможно в случай на активна имунна система.
Най-често вирусното заболяване протича клинично чрез ентерит, гастроентерит и вторична лактозна недостатъчност.

Какви са причините?

Ротавирусите /лат. Rotavirus/ - род вируси, принадлежащи към семейство Reoviridae, са сходни по морфология и антигенна структура. Подобно на другите представители на това семейство, ротавирусите са с франгментирана двойно верижна РНК.

Геномът на тези вируси има 11 фрагмента, които са заобиколени от ясно изразена трислойна белтъчна обвивка /капсид/ с икосаедрична симетрия.

Външният вид на вирусните частици наподобява „колело с широка главина, къси спици и ясно изразена джанта“, поради това тези вируси те са получили и своето название – от латински „рота“ означава колело. Диаметърът на вирусните частици е от 65 до 75 нанометра.

Лечение на ротавирусните инфекции

Основната цел на етиотропната терапия е борбата с резултатите от въздействието на инфекцията върху организма като обезводняване, токсикоза и свързаните с тях нарушения на функцията на сърдечно-съдовата и отделителната система.

На първо място при лечението се назначава рехидратационна терапия, може да се предпише прием на сорбенти като активен въглен, октаедричен смектит, атапулгит.

Ефективни противовирусни препарати за борба с активната ротавирусна инфекция към настоящия момент не са разработени.
Като ефективно средство срещу чревния грип СЗО препоръчва провеждането на профилактична ваксинация.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.39 51

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Следваща публикация