Където и да се намирате, с каквото и да се занимавате, винаги ще се намери нещо, което да ви разсее и откъсне от работата. Как да запазите концентрацията си и да поддържате висока продуктивност? Ще ви помогне музиката и то правилната.

Изследвания на учените от Бирмингамския университет, Англия, показват, че музиката е ефективен помощник при изпълнение на монотонна работа.

Без значение дали е безмълвна проверка на електронна поща или попълване на таблици, наличието на музика способства за повишаване скоростта на изпълнение на подобни задачи.

Ако става въпрос за сложна, творческа, интелектуална работа, изискваща активно усилие на мозъка, то всякаква музика вече не е подходяща.

Звуци на природата

Неотдавнашни изследвания на учените от Политехническия институт на Ренселер показаха, че присъствието на „природни елементи“ в музиката повишава общото настроение и спомага за съсредоточаването.

Звуците на природата подобно на бял шум добре маскират човешката реч, от която ние лесно се отвличаме, а също и положително влияят на когнитивните функции и концентрацията. Благодарение на природните звуци общата удовлетвореност от работата на участващите в изследването значително нараснала.

Между впрочем, освен пеенето на птиците и звуците на дъжда, които най-често се асоциират с природните, благотворен ефект създава шумоленето на ручей. Според същите изследвания, шумът на планински поток също влиза в групата на способстващите повишаването на вниманието звуци.

Няма значение дали ще слушате записи само на звуците на природата или ще пуснете музика, съдържаща тези елементи – положителен ефект осигуряват и 2-та варианта.

Откриването на звуци от природата е достатъчно просто, само е необходимо да ги потърсите в мрежата за видео споделяне Ютуб.

Любими песни

Всеки от нас има определен брой песни, които ни харесват повече от останалите. Съставянето на такъв плей лист е полезно, тъй като именно любимата музика помага на много от нас да работят по-добре.

До това заключение е достигнала и Тереза Лисиюк, работеща в рамките на програмата за музикална терапия в университета на град Маями, щата Флорида.

Тя твърди, че стресът ни принуждава спешно да вземаме решения, а зоната на вниманието ни същевременно силно намалява. Подобряването на настроението чрез музика позволява на гледаме на нещата от по-широк ъгъл и да разглеждаме повече варианти.

Интересно е, че любимата музика е с най-голям ефект в случаите, когато човек още не е станал професионалист в своята работа – слушането на любими композиции позволявало на такива участващи в проучването да изпълняват задачите по-бързо и да генерират по-добри идеи.

Музика, която ви е безразлична

Възприятието на околния свят е различно при всеки човек. Това се потвърждава от изследване на един от университетите в Тайван. Определен брой хора при слушането на най-много и най-малко привлекателната за тях музика реагират с понижение на концентрацията.

Това е като в случая, когато, слушайки любимата си песен вие забравяте за всичко и напълно се потапяте в нея. Ако наблюдавате подобни реакции към любима и музика, която ненавиждате, то тогава си пускайте максимално неутрални композиции, непредизвикващи у вас изразени емоции.

Инструментална музика

Думите разсейват. По данни от изследванията на Cambridge Sound Management не трябва да обвиняваме за спада на производителността общия шум, който ни заобикаля. Именно думите ни разсейват, затова човек, слушайки реч неизбежно превключва от текущото занятие и се вслушва в темата на разговор.