Повечето хора обичат домашни животни и затова вероятно повечето от нас не могат да си представят живота без куче или коте у дома.

Някои дори смятат за напълно нормално да погалят прекрасното създание, да го целунат, да го хранят с ръка и да го оставят да легне до тях в леглото.

Въпреки това малко от тях се замислят, че такъв близък контакт би могъл да доведе до развитието на доста сериозни инфекциозни заболявания. От екипа на Lechenie.bg ще посочим какви именно.

Заболяванията, които засягат животни, но от тях могат да се заразят и хора, се наричат зооантропонози. Какви са възможните последствия от прекалено близкия контакт с домашните любимци? Какви са проявленията, тоест симптомите, на различните заболявания, които могат да се предават от животни на хора?

Учените са изчислили, че четириногите и двукрилите домашни любимци могат да страдат от 250 различни заболявания, от които половината могат да се предават на човека. В Европа тези болести наброяват 30.

Истината е, че много от тези заболявания могат да нанесат сериозна вреда на човешкия организъм и дори да станат причина за настъпване на смърт.

1. Глисти от кучета и котки

Най-разпространените сред зооантропонозите при домашните любимци са хелминтозите или с други думи заболявания, които се причиняват от глисти.
Паразитозите са много широко разпространени сред домашните любимци.

Яйцата на хелминтите се поглъщат от котките и кучетата, когато те бъдат изведени на разходка на улицата, а също и при облизване на лапите и други не съвсем стерилни части от техните тела.

Някои котките и кучета страдат от копрофагия, тоест имат склонност да изяждат чужди изпражнения, а това директен начин за опаразитяване.

Човек може да се зарази от домашния си любимец при близък контакт с него и при неспазване на дължимата хигиена, като например рядко миене на ръцете и в случай, че се спи с животно в едно легло.

Най-разпространените хелминтози са:

• Ехинококоза – причинител на това паразитно заболяване са ларвите на кучешката тения, обитаваща червата на кучетата.

Яйцата на паразита се изолират обикновено по козината на животното и при неспазване на елементарна лична хигиена при галене на кучето, те могат да попаднат в червата на човека.

От тях се излюпват ларвите, които нарушават целостта на чревната стена и чрез кръвния поток се разпространяват из всички органи, предизвиквайки образуване на ехинококови кисти.

При инвазия в главния мозък, черния дроб / 75% от случаите/, белите дробове /20%/, бъбреците или в сърцето може да се стигне до фатален изход от паразитната инфекция.

• Токсокароза – хелминтоза, която се предизвиква от кучешки аскариди или Тохосаrа, типична болест на мръсните ръце. От това заболяване по-често страдат деца, яйцата на паразита могат да попаднат в ръцете на детето по време на игра на улицата.

За съжаление в България специалните места за разхождане на кучета са малко, а някои недобросъвестни стопани позволяват на домашните си любимци да се изхождат точно в детските площадки и по-точно в техните пясъчници.

Опасността от токсокарозата се състои в това, че ларвите на този вид паразит лесно проникват в стената на тънките черва и след това хематогенно достигат до белите дробове, където е възможно да предизвикат развитието на бавно протичаща атипична пневмония.