При планов преглед при всеки специалист, преглежданият бива помолен от лекаря да се покаже езика, и това съвсем не е случайно, а е с цел диагностика на много заболявания.

И не само на устната кухина, но и на вътрешните органи. Според изследванията първите проявления.

И при планов преглед специалистът може да разпознае по езика от какви точно заболявания страда човек. Най-диагностично значими са формата на езика, наличието на налеп, състояние на папилите, появата на язви, нацепен.

Причини за възникване на дефекти на езика

• Ако езикът на детето е нацепен по рождение, това е нагънат глосит – вродена аномалия, която не налага лечение, като напукванията са дълбоки.
• Ако тези прорези са възникнали доста след раждането – това е симптоми на различни заболявания на устната кухина, на храносмилателната, на отделителната, на ендокринната, на имунната система на организма;

В съответствие с това, проявлението на тези прорези, техният външен вид, локализация на езика и съпътстващи симптоми могат да бъдат различни.

Защо езика може да се напука така? Всички причини за тази патология условно могат да се разделят на 2 групи:

• Стоматологични /местни/;
• Системни, които са свързани със заболявания на вътрешните органи, нарушение на обменните процеси, инфекциозни патологии;

Стоматологични причини

Този дефект може да бъде проявление на стоматологична патология и да бъдат самостоятелно заболяване – глосит, което в превод от гръцки означава възпаление на езика.

1. Глосит – една от най-често срещаните причини за поява на анормални прорези по езика, които изглеждат сякаш някой го е прехапал. Негови симптоми са:
- Поява на петна на езика, прорези;
- Неприятни усещания под формата на болки, парене, изтръпване, които основно са характерни при дефект на края на езика;
Ако цепнатините по езика са предизвикани от следните провокиращи фактори, отстраняването им ще доведе до справяне с подобния дефект:

2. Алергия – алергични реакции към средства за хигиена на устната кухина – пасти за зъби, води за уста и прочие. Обикновено след прекратяване на тяхната употреба езикът придобива първоначалният си външен вид.

3. Травми – не по-малко честа причина за формиране на такива цепнатини е механична травма на езика, може да е с остър характер, и възниква нееднократно – появява се единична цепнатина, която бързо се затваря.

В случай на хронична травма – при постоянно прехапване на езика, травми от краища на разрушени зъби, носене на некачествени протези. Местните причини за формирането отминават бързо, ако се премахне източникът на раздразнението.

Системни причини

По състоянието на устната кухина от древността са правели диагностика на много заболявания. Например, различни видове анемии, заболявания на черния дроб, на бъбреците, на стомашно-чревния тракт и пр.

Съгласно трактатите на източната медицина на езика се проектират много точки на вътрешните органи, поради тази причина всякакви изменения по него указват наличието на патологии на съответните органи.

В периода на детството формирането на прорези на езика обикновено е сигнал за анормални изменения в организма, сред които:

4. недоимък на витамин А и на такива от група В;
5. недостиг на железния минерал;
6. паразитни инфекции;
7. високи концентрации на солни съединения на тежки метали;

Болестни промени във вътрешните органи

В периода на зрелостта и най-вече в старческа възраст прорезите на езика е възможно да са ранен сигнал за заформящи се болестни промени в множество органи, като най-често се установяват следните болестни процеси:

8. остри и хронични възпалителни изменения на стомашната лигавица - гастрит;
9. компретиране целостта на мускулите, изграждащи стомаха и дванадесетопръстника - язва ;
10. патологични възпалителни процеси в тънкото и дебелото черво;
11. Остър холецистит и хроничен;
12. Прорезите на езика, съпровождащи се от появил се налеп на него, най-често указват за вече възникнали чернодробни заболявания - вирусни хепатити – вирусни хепатити, цироза и дори рак.