Имунотерапията направи революция при лечението на рак. Въпреки това този метод не помага на помага на всички, а при някои онкологични заболявания е безсилен.

Новата имунна терапия заличава „маските” на раковите клетки

Проблемът е, че съществуващите методи на имунна терапия не са в състояние да разпознаят всички разновидности на раковите клетки.

Злокачествените клетки са известни гении на маскирането. За да надхитрят рака учени от Йелтския университет разработват нова система, която обединява вирусната генна терапия и технологията на редактиране на генома КРИСПЪР.

За да коригират и да поправят фрагменти от ДНК, новата система стартира мащабен лов на десетки хиляди свързани с рака гени, а след това действа като GPS и набелязва тяхното местоположение и едновременно с това усилва набелязаните сигнали.

Това е напълно нова формула на имунна терапия. Методът е MAEGI – мултиплексна активация на ендогенните гени с цел имунна терапия.

MAEGI набелязва туморните клетки, превръща студения тумор, без имунни клетки, в горещ, тоест с имунни клетки.

Това е молекулярен еквивалент на обличане на туморните клетки в оранжеви комбинезони, които позволяват на популацията на имунната система бързо да открие и унищожи рака.

Веднага щом клетките бъдат идентифицирани, имунната система незабавно ги разпознава, и не само незабавно, но и ако се появят в бъдеще.

Всъщност действа нещо като ваксина. Веднага щом се сблъска с рака имунитетът вече не може да го пропусне.

Имунната терапия действа като ваксина – разкрива раковите клетки

Тази стратегия показва ефективност както при профилактични, така и при терапевтични условия при различни типове рак, сред които и тези, които са устойчиви на имунна терапия.

Изследователите съобщават, че в опитите върху мишки методът дава възможност за намаляване и отстраняване на меланом, тройно негативен рак на млечната жлеза, а също и на панкреаса.

Това дори и в случаите, когато туморните клетки са стигнали далеч от първичния източник на тумора.

Според изследователите, в близко бъдеще те смятат да оптимизират системата, и да опростят технологията. След това започва подготовка за клинични изпитвания сред онкоболните.