Според изследователи от Канада, троленето в Интернет, жертва на което са били и продължават ежедневно да бъдат на практика ставал почти всички потребители на социалните мрежи, следва да се признае за садизъм.

В съвременния живот троленето в глобалната мрежа е разпространено явление. Въпреки това, според психолозите, най-предразположени към такова личностно поведение са хората, които могат да се проявяват като садисти в битови условия.

Целта на проучването на психолозите, публикувано в списание „Personality and Individual Differences“, била получаването на по-подробна информация за това как хората се държат в Интернет.

В рамките на изследването специалистите направили няколко анкети, в които взели участие 1215 мъже и жени.

Учените изготвили анкетите по такъв начин, че получените отговори на въпросите да позволяват да се проучат всички данни за връзката между троленето в Интернет и характера на личността.

Всички доброволци също така трябвало да преминат през специални психологически тестове, което помогнали на канадските изследователи да установят личностните характеристики, имащи отношение към такива психически разстройства като нарцисизъм, макиавелизъм /в смисъла, който се в психологията/и садизъм.

Попълнените от участниците анкети спомогнали да се изясни до колко те са били склонни да бъдат самовлюбени, могли ли са да съчувстват на околните, да манипулират, да проявяват пренебрежителност към нравствеността.

Благодарение на въпросите, на които отговорили доброволците, учените също узнали за нивото на самоконтрол, за егоизма, за склонността за причиняване на болка или дискомфорт на другите хора.

Резултатите показали, че тези интернет потребители, които били свикнали да се държат в социалните мрежи като тролове, се отличавали с най-високи показатели в такива като манипулация, игнориране на нравствените ценности, импулсивност, асоциално поведение и садизъм.

Освен това при хората, които били най-склонни да тролят, най-силно били проявени характеристиките на садистите.

Авторите на изследването в своята публикация обръщат особено внимание на това, че връзката между садизма и троленето в интернет пространството е толкова силна, че интернет троловете е напълно възможно и обосновано да бъдат обявени за битови садисти.

Канадските учени твърдят, че хората, които тролят в Интернет, както и садистите, получават реално удовлетворение от това да причиняват болка на околните.

Според психолозите, социалните мрежи са се превърнали за садистите в пълноценна „площадка за игра“, за реализация на техните потребности.

В тази връзка следва да се посочи, че наскоро американски учени успяха да разработят специфичен метод, с помощта на който да се избегне троленето в коментарите в Интернет.

Тролингът в глобалната мрежа отдавна се е превърнал в един от най-големите проблеми на новинарските портали и другите сайтове.

Някои интернет издания категорично са подходили към разрешаването на този, изключвайки опцията за оставяне на коментари от потребителите под техните публикации.

По този начин проблемът с троленето е бил разрешен от Ройтерс – една от най-големите информационни агенции в света.

Но далеч не всички онлайн новинарски издания могат да се решат да приложат толкова радикална мярка, поради това в търсенето на решение на този проблем се ангажирали не само служителите на медиите, но и учените.

Група американски учени провели експеримент в тази област като използвали Фейсбук страницата на местен телевизионен канал.

Резултатите за периода от декември 2013 до април 2014 г показали, че при участие в дискусията на известен журналист нивото на грубостите при обсъждането на публикация се понижава с 17%, а количеството на аргументираните коментари се увеличава с 15%.