Описание на жълтеница

Масовата жълтеница е отлично позната на повечето хора. В преобладаващите случаи болестта се съпътства с характерно жълто оцветяване на кожата, от където произлиза и попкултурното наименование на това здравно състояние, познато и със своето латинско название - Icterus.

Причина за наличнието на жълтеница е повишения обем билурбин в кръвта на човек. Тази "болест" е по-скоро медицинско състояние и сама по себе си представлява симптоматика, а не крайна диагноза на конкретно заболяване.

Бива 3 основни вида, с които е масово позната, включително - хемолитична, холестатична и хепатална.

Билурбинът е страничен продукт на естественото всекидневно разрушаване на червени кръвни клетки – еритроцити в организма.

Молекулата на хемоглобина, който се освобождава в кръвта при този процес се разделя на хем и белтъчна част и хема претърпява химично превръщане в билурбин, който се транспортира до черния дроб и чрез жлъчката от черния дроб постъпва направо в дванадесетопръстника в човешкото тяло.

Смущения на чернодробния метаболизъм обаче могат да предизвикат жълтеница.

Симптоми на жълтеница

Един от основните симптоми на жълтеницата е жълтото оцветяване на кожата, но също така може да засегне и други области, като лигавиците (например в устата) и белокът на очите.

Това се дължи на натрупването на излишен билирубин в кръвта, който се отлага в тъканите, включително кожата.

Един от важните индикатори за здравословното функциониране на черния дроб и изливните пътища е цветът на изпражненията. При жълтеница те стават обезцветени или изключително светли поради наличието на високи нива на билирубин.

Друг характерен симптом на жълтеницата е потъмняването на урината. Урината става наситено тъмно жълта или кафява поради наличието на излишен билирубин, който се излъчва през бъбреците.

Сърбежът по кожата е често срещан симптом при жълтеница. Кожата може да бъде засегната от натрупването на билирубин, който се разпространява в тъканите, и това може да предизвика неприятен сърбеж и дразнение.

Жълтеницата може да бъде следствие от различни основни заболявания и усложнения.

Най-често срещаните причини за жълтеница са вирусни хепатити (например хепатит A, B, C, D и E), алкохолно увреждане на черния дроб, жлъчна камъка, холестаза (затруднено оттичане на жлъчните киселини от черния дроб) и други възпалителни или инфекциозни заболявания на черния дроб и изливните пътища.

При новородените бебета, жълтеницата е често срещано явление, наречено "физиологична жълтеница на новородените".

Това е временно състояние, причинено от непълно зрялата функция на черния дроб в първите дни след раждането.

Обикновено симптомите се усещат около третия ден от раждането и след това постепенно се устраняват без необходимост от лечение.

Въпреки това, жълтеницата при новородените може също да бъде и признак на други проблеми, като например ранен разпад на червените кръвни клетки, родилни травми или рядко срещани генетични условия.

Независимо от причината, ако забележите симптоми на жълтеница, важно е да потърсите медицинска консултация.

Лекарят ще извърши изследвания и ще направи необходимите тестове, за да определи причината за жълтеницата и ще предложи подходящо лечение, ако е необходимо.

В някои случаи, жълтеницата може да бъде сериозен симптом на тежко заболяване, затова е от решаващо значение да се потърси медицинска помощ и да се следват препоръките на специалистите.

Как се лекува жълтеница

Лечението на жълтеницата зависи от причината за основното заболяване, което е довело до нея, както и евентуалните усложнения, свързани с него.

След поставяне на диагнозата, лекуващият лекар може и да не предпише хоспитализация и да се лекувате в домашна обстановка. Възможно е, макар и да е предписано домашно лечение, да останете под лекарско наблюдение.

Може да се наложи медикаментозно лечение с интравенозно преливане на течности, лекарства и антибиотици, дори да е необходимо и кръвопреливане.

Ако се установи, че определено лекарство е причина за жълтеницата неговият прием трябва задължително да бъде преустановен.

В някои случаи на жълтеница при новородени, излагайки бебето на специални светлини – фототерапия или може да се наложи и кръвопреливане, за да понижи нивото на билурбина.

Възможно е да наложи и хирургично лечение. Някои препоръки при домашно лечение на жълтеница

Основната цел на домашното лечение е да облекчи симптомите на основното заболяване, причинило жълтеницата и да бъде спряно неговото прогресиране. Различните мерки, които могат да предприети са:

  • Поддържане са нормално ниво на хидратация на тялото чрез приема на достатъчно количество течности като това включва и въздържането от физическо натоварване.
  • Прием на лекарства само ако са предписани от лекуващия ви лекар.
  • Избягване на лекарства, билки или хранителни добавки, които могат да предизвикат вредни странични ефекти. При необходимост се консултирайте с лекуващия ви лекар.
  • Избягване пиенето на алкохол, докато не сте го обсъдили с лекаря ви и той съответно ви е разрешил.
  • Въздържането от определени храни, които са противопоказни на състоянието ви, ако такова ограничение ви е предписано.

В някои случаи на жълтеница при новородено лекарят може да препоръча на родителите да оставят бебето си в близост до добре осветени прозорци няколко пъти на ден, за да се понижат нивата на билурбина.

При развитие на болестта жълтеница при новородено, причинена от кърмата, трябва да се осигурява достатъчен прием на мляко за бебето, за да се минимизират ефектите на това неприятно здравно състояние.

Предпазване от жълтеница

Предпазването от жълтеница изисква внимателно внимание към здравословните навици и хигиената.

Един от най-важните аспекти е ваксинацията против вирусните хепатити, особено за хора, които са изложени на по-висок риск, като здравни работници или пътуващи в региони с високо разпространение на вирусни хепатити.

Здравословната диета също играе ключова роля – употребата на здравословни храни, богати на антиоксиданти и витамини, подпомага функцията на черния дроб.

Избягването на консумацията на алкохол и наркотици е от съществено значение, тъй като тези вещества могат сериозно да увредят черния дроб и да предизвикат жълтеница.