Самотата е състояние, което повечето от нас познават. То може да бъде мимолетно, временно, продължаващо дълги години и дори цял живот. И става въпрос не за душевна пустота, която можем да изпитваме, дори в близко обкръжение, а и за липса половинка.

Как самотата може да бъде от полза за здравето

Необходимостта от съществуване в двойка е заложена в природата на човек. И много от нас са убедени, че само така можем да се чувстваме пълноценно и комфортно. Но така ли е това? Възможно ли е самотата да влияе на физическото здраве и наистина ли семейното щастие може да удължи живота?

Самотата се приравнява на тютюнопушене и алкохолизъм

До това заключение стигат учени от Университета на Юта. Специалистите проучили данни от 148 изследвания, проведени през последните 7,5 години с участие на повече от 300 000 доброволци.

Негативното влияние на самотата върху нашия организъм може да се сравни с вредата от 15 изпушени цигари на ден или с алкохолизъм. Също учените твърдят, че самотата е 2 пъти по-вредна от затлъстяването.

Подкрепата на близък човек, положителните емоции във връзката в пъти подобряват показателите на всички системи на организма. Самотата обратно понижава продължителността на живота.

До подобни заключения стигат служители от Университета на Куинслънд, които анализирали състоянието на приблизително 500 доброволци.

В своя научен труд учените разглеждали самотата в по-широк смисъл. Оказва се, че самотата като социална изолация, липсата на общуване с приятели и близки крие голяма опасност. Повишава риска от смърт пред 35 години с цели 30%.

Същевременно хората, които имат добри приятелски отношения и постоянна подкрепа от близките, живеят много по-дълго от самотните си връстници.

Риск от самотата за сърцето

Учени от Копенхагенския университет твърдят, че самотата значително повишава риска от преждевременна смърт, вследствие на проблеми на сърцето и с кръвоносните съдове.

Хората, които се чувстват сами, по-често от другите умират от инсулт и инфаркт. Подобни рискове в еднаква степен заплашват и жените, и мъжете.

Подобни рискове в еднаква степен застрашават и жените, и мъжете. До този извод учените стигат в хода на изучаване на данни за пациенти от големи медицински центрове в Дания.

При анализ на информацията се отчитало психическото и физическото здраве, техният начин на живот, наличие на вредни навици, подкрепа на близки хора. Оказва се, че рискът от преждевременна смърт при самотните е двойно по-голяма, отколкото при тези, които имат семейство или връзка.

В по-голяма степен това е свързано с факта, че хората, които нямат до себе си близък човек, по-често от другите водят нездравословен начин на живот и не приемат предписаните препарати.

Когато няма с кого да вечеряш

Учените не препоръчват да ядем сами. Специалисти от Южна Корея установили, че ако ядем сами се повишава риска от метаболитен синдром. Подобно заключение е направено въз основа на проучване от 7752 доброволци.

Проведеното изследване показва, че ако ядем сами не по-малко 2 пъти дневно, се увеличава риска от развитие на метаболитен синдром с 64% при мъжете и с 29% при жените. Всичко това се последва от затлъстяване, проблеми във функционирането на сърдечно-съдовата система и захарен диабет.

Самота и липса на интимен живот

Редовният сексуален живот спомага за повишаване образуването на серотонин, нормализира се артериалното налягане, подобрява се настроението и се увеличава т.нар. жизнена сили. А липсата на полов живот, дори повишава рисковете:

  • Отслабване на имунитета, който при постоянна връзка с мъж или с жена е с 33% по-силен;
  • Повишаване на нивата на кортизола /хормон на стреса/;
  • Проблем с ерекцията и понижаване на либидото;
  • Увеличаване на риска от рак на простатата при мъжете и отслабване на стените на влагалището при жените;
  • Предизвиква застой на кръвта в областта на малкия таз и увеличава риска от развитие на гинекологични заболявания;
  • Влошаване на състоянието на кожата и това води до преждевременно стареене;

Има ли все пак предимства самотата

Съществуват и такива мнения – хората, които нямат връзка, живеят по-пълноценен живот и получават от него по-голямо удоволствие, развиват се по-успешно като личности.

Други изследвания показват, че самотните хора се грижат по-добре за тялото и фигурата си.