Очакването на бебе – това е един от най-важните в живота на жената. Но невинаги се съпровожда само с приятни моменти и усещане за щастие. За съжаление, бременността жената често се сблъсква с множество трудности и проблеми, за които преди това не е подозирала.

Много често дори сънят предизвиква дискомфорт, и жената трябва да положи немалко усилия, за да реши този проблем и да намери удобна поза, в която да си отдъхва пълноценно.

Препоръчителна продължителност на съня при бременността

Норма за съня на човека се смята 6-10 часа, в зависимост от здравословното състояние, дневния режим, обема на физическата активност и много други фактори.

При жените в период на очакване на бебето потребностите от нощен отдих се променят.

На неговата продължителност е възможно да влияят не само всички изброените фактори, но и срокът на бременността, състоянието на бъдещата майка, размерът на плода и неговото предлежание.

През първия триместър при жената се увеличава концентрацията на хормона прогестерон. Този процес води до сънливост, вялост и по-силна умора.

За да се преживее този период и да се направи максимално комфортен, жените в ранните срокове на бременността, следва да вземат следните мерки:

  • Продължителността на съня трябва да се увеличи с 2 часа;
  • По възможност да се почива 1-2 часа през деня;
  • При силни пристъпи на сънливост да се заспива с 15-20 минути.

В първите месеци на бременността, особено при ранна токсикоза, не следва да се води активна борба със съня.

В този случай това е нормална потребност. При такъв режим на отдих организмът активно се приспособява към функционирането в необичайните за себе си условия и обстоятелства.

Вторият триместър – това е срок на бременността, на който жената се чувства максимално комфортно – ранната токсикоза вече не ни безпокои, а късната вече не е настъпила.

Основните хормонални промени и сънливостта, характерни за първия триместър, вече са преминали, и жената може да си позволи да спи в обичайните пози, тъй като размерът на плода не е твърде голям.

Целият трети триместър и особено последните седмици преди раждането на детето е най-трудният период за цялата бременност, когато възникват следните проблеми:

  • Плодът активно се движи, дори и през нощта, като се създава определен дискомфорт;
  • Заради големия размер на корема е трудно да се намери удобна поза за сън, а за смяна на положението е необходимо бъдещата майка да се събуди;
  • Отоците и натискът на матката върху органите на отделителната система предизвикват чести позиви за уриниране. В резултат жената се събужда от неприятни усещания.

Потребността от съня остава същата както и при бременност, но и жената не може да го удовлетвори до самото раждане.

За съжаление, дори раждането на детето не решава този проблем, тъй като младата майка ангажименти и грижи за бебето.

За да се компенсира частично недостигът на сън в последните месеци на очакване на раждането, бременната следва по няколко минути да отделя по 30 минути за отдих.

Оптималните пози за сън при бременност и преди раждането на детето

При избиране на поза за сън, жената, която очаква бебе, е принудена постоянно да избира между собственото си удобство и опасност да се нанесе вреда на плода.

За да се разсеят опасенията, е необходимо да се проучат всички рискове, когато жената спи в определена поза:

  • По корем – смята се, че така и категорично не трябва да се спи. Всъщност, докато бебето стане на 12 седмици и матката е още в кухината на малкия таз, натоварването е на тазовите кости. Затова в ранните срокове не трябва да се опасяваме за здравето на плода при спане по корем в началото на бременността.
  • Настрани – тази поза е най-подходяща за бременните жени във всеки срок, тъй като кръвообращението не се нарушава, а органите на коремната кухина, леко променили своето положение, заради увеличаване на матката не притискат сърцето.

Понякога в хоризонтално положение е неудобно да се спи при бременност. В този случай е възможен вариант в полуседнала поза.