През 1921 г. в САЩ е открито първото заведение за бързо хранене, което предлага на своите клиенти необичайно ястие – хамбургер.
За да убеди клиентите да си купуват не особено полезна храна, собственикът наема актьори, които в бели престилки обядвали в неговото заведение.
Така у клиентите се създава убеждението, че хамбургери ядат, дори лекари, а това означава, че те са полезни.
Днес поддръжниците на здравословния начин на живот знаят много за правилното хранене, и за рекламните кампании и вече няма как да бъдат преметнати.
Но все пак успяхме да научим какви храни ядат лекарите и изяснили защо. Много от позициите от черния списък ще ви изненадат.
Какви храни лекарите си забраняват да ядат
1.Тестени изделия
„Няма да ям хляб и макарони” – безапелационно заявява докторът на медицинските науки, ръководителят на отделението по неврохирургия в Медицинския център на университета Хакенсак – Патрик Рот.
Неговото мнение е обусловено от това, че посочените продукти са с висок гликемичен индекс и повишават нивата на инсулина в кръвта.
Това е „изкуствена” храна, лишена от голяма част полезни вещества, които биха могли да осигурят на организма, пълнозърнестите храни.
Ако често се похапват тестени изделия в менюто, това се последва от сърдечно-съдови заболявания и с наднормено тегло.
2.Алкохол
Спиртните напитки крият сериозна опасност за човешкия организъм. Но малко са тези, които знаят, че алкохолът е заплаха за кожата.
Докторът на медицинските науки, дерматологът Дейвид Солеймани отказва от спиртните напитки и съветва по същия начин да постъпват тези, които страдат от псориазис или екземи.
Алкохолът усилва възпалителните процеси в организма и предизвиква обезводняване. Това допринася за влошаване на кожата.
3.Ябълки
„Ябълка на ден и няма нужда от лекар” – гласи известна английска пословица. Но се оказва, че не всички лекари обичат тези плодове.
В менюто на доктора на медицинските науки и хирург Рейчъл Паулс няма да откриете ябълки, тъй като съдържат вещества – полизахариди, фруктани, дизахариди, монозахариди, които е възможно да способстват за развитие на синдром на раздразненото дебело черво и да доведат до стомашно-чревния тракт.
Много хора с удоволствие ядат ябълки, без каквито и да е неблагоприятни последствия за здравето.
4.Храни със синтетични оцветители
Кафе, мармалад, сладкиши, газирани напитки, боядисани от производителите в най-различни ярки бои, привличат вниманието, но не са полезни за здравето.
Психиатърът от многопрофилната болница на Масачузетс в Бостън – Рохит Чандра съветва да спрем да ги консумираме веднъж завинаги, тъй като синтетичните оцветители предизвикват нарушения във функционирането на организма.
Науката е против добавки като Е102 /татразин/, Е129 /тъмно червен/ и Е133 – син блестящ. Всички те предизвикват развитие на алергични реакции, а освен това са свързани със сериозни заболявания.
Например, изследванията, демонстрират връзка между хранителната добавка Е102 и ракови заболявания, синдром на дефицит на внимание и хиперактивност.
5.Консервирани супи
В опаковка готова супа от магазина се съдържа над допустимата дневна норма натрий за възрастен човек. Голямо количество сол в менюто крие сериозен риск за здравето.
Добре е в магазина да се търсят супи с ниско съдържание на сол, а още по-добре – приготвяйте ги у дома – призовава експерта.
6.Бекон
Беконът е най-добрата храна на планетата, смята докторът на медицинските науки, хирургът Омид Джавади.
В него се съдържат наситени мазнини и холестерол, а хранителната стойност е минимална. Ако се злоупотребява с тях, това може да доведе до проблеми при функционирането на сърдечно-съдовата система. Това способства за трупане на излишни килограми.
7.Енергийни напитки
Доктор Фенстър, остеопат от Ню Йорк препоръчва да стоим по-далеч от енергийните напитки. В тях съдържанието на кофеин и царевичен сироп е високо, а това може да предизвика своеобразна форма на аритмия.
В състава на енергийните напитки често присъстват синтетични оцветители. Може да се каже, че енергийните напитки са истинска смъртна присъда.
8.Торти
Основа на повечето торти са брашно и захар. Тези 2 съставки са със съмнителна репутация в медицинската общност.
Докторът на медицинските науки Каролин Дин отбелязва, че захарта е особено опасна, тъй като благоприятства окислителния стрес за организма и се усилва възпалителната реакция в него.