Сънят е определен генетично, тоест всеки човек е длъжен да спи. И това не е отсъствие на бодърстване.

Нарушенията на съня са признак за нарушения както в емоционалния, така и във физическия аспект на човека. И как да заспивате, така че всеки ден да се събуждате в прекрасно настроение.

Какви са най-подходящите условия за сън?

При заспиване температурата на тялото и на мозъка се понижава. Оставяйте прозорец в спалнята ви отворен, за да прохладно в това помещение, но температурата не трябва да бъде по-ниска от 18-20 градуса.

Разбира се, правилото за отворения прозорец на спалнята не е приложим през студените зимни месеци, когато нощните температури са доста под или близо до нулевото деление на термометъра.

Как са свързани наднорменото тегло и хроничното недоспиване?

В периода на т.нар. делта сън в организма се образува хормон на растежа, който проявява антагонистични свойства спрямо инсулина. Ако човек спи неспокойно и ако вместо 7 часа си отдъхва не повече от 4-5, то хормон на растежа се синтезира недостатъчно и в резултат се повишават концентрациите на инсулин в кръвта.

Когато пък в организма инсулинът е с наднормени нива, мозъкът в рамките на деня започва да бие тревога, като на човек изпитва постоянен силен глад.

Офис служител или работник в завод – на кого му се полага повече сън?

Умственият и физическият труд в този смисъл с нищо не се различават. И ученият и общият работник могат да събуждат сутрин както отпочинали, така и като изцеден лимон. И в единия, и в другия случай те е необходимо да се замислят до колко резултативна ще бъде тяхната дейност, ако престанат да се наспиват.

Необходимо е също така човек да си припомня, че количеството на съня невинаги е равен на неговото качество. Ако вие 9 часа сте се мятали по кревата, това не означава, че сте се наспали добре.

Вредно ли е за човека въвеждането на постоянно лятно часово време?

Не. Човекът има забележителната способност да се адаптира и проблем с възстановяването той не би имал. А за да нанесете действителна вреда на своята хронобиология, е необходимо да преминете повече от 3 часови пояса. Например изминавайки разстоянието на София до Лос Анджелис човек ще възстановява повече от 2 седмици.

Нормално ли е човек да не сънува?

Определен брой хора действително не запомнят своите сънища и това не е патология. Ако такива хора бъдат поканени на специално обективно изследване на съня и бъдат събудени веднага след като излязат от фазата на бързия сън със съновиденията, то тези хора биха разказали за това какво са сънували.

Какво следва да направи човек, ако всяка нощ сънува кошмари?

Ако характерът на сънищата е устойчиво негативен – това винаги е сигнал за това, че човек има проблеми, които не осъзнава. Не се обръщайте към съновници, а към психиатър.

Можем ли да се научим да спим по 4 часа както това са правили великите хора?

Великите хора действително са спели по-малко, но пък са умирали и доста рано.

Нуждата от сън на повечето хора се удовлетворява като цяло за 5-6 часа. Но всичко това зависи от конкретния човек. Тези, които са имали навикът да спят по 4 часа, основно са притежава холеричен темперамент, тоест силни, но неуравновесени личности.