Сърповидно-клетъчната анемия е смъртоносна за раковите клетки?
Любопитно

Онколози от една частни изследователска компания успели да поставят смъртоносно опасно заболяване – сърповидно-клетъчна анемия в услуга на организма в борбата срещу рака.

Сърповидно-клетъчната анемия е генетично опасно за живота заболяване.

Характеризира се с това, че еритроцитите /червените кръвни клетки/ са с видоизменена форма, и поради това на първо място транспортират кислородни молекули до тъканите неефективно и на второ не са достатъчно еластични и могат да заседнат в малките кръвоносни съдове и да затруднят снабдяването на тъканите с хранителни вещества.

Учените успели да насочат модифицираните еритроцити директно срещу злокачествените клетки, което довело до тяхната смърт.

Това открива съвършено нови хоризонти в методите за лечение на злокачествени тумори, такива като рак на простатата и на млечната жлеза, които често не се поддават на лъчева и химиотерапия и протичат много агресивно.

Учените били изненадани от откритието, тъй като злокачествените тумори са активно нарастващи образувания, които изначално са в състояние на хипоксия /тоест на недостиг на кислород/, поради това са особено чувствителни към всяко едно нарушение в кръвоснабдяването.

При провеждания от изследователите експеримент били използвани видоизменени еритроцити, маркирани с флуорохром, тоест светлинен маркер и те били приложени на мишки с рак на гърдата.

Към тялото на гризачите била прикрепена специална камера, която да осигури възможност да се наблюдават измененията в организма на опитните животни.

След 5 минути сърповидните еритроцити започнали да се натрупват в кръвоносните съдове на тумора, а след 30 минути те били напълно блокирани.

Защо се случва това?

Учените предполагат, че изменените еритроцити се насочват към злокачествената тъкан, защото раковите клетки в отговор на недостига на кислород образуват огромно количество адхезионни молекули, които функционират като биологично лепило, в което засядат сърповидни червени кръвни клетки.

Прикрепяйки се към туморните клетки, еритроцитите неизбежно се разрушават и освобождават, съдържащи желязо съединения, които са токсични за злокачествени клетки.

За да засилят разрушителното действие, учените свързали към сърповидните еритроцити цинкови съединения.

Това четирикратно забавило растежа на тумора в сравнение с мишките, третирани с нормални кръвни клетки. При това терапията със сърповидни еритроцити не оказала значително токсично въздействие върху организма като цяло.

Изследванията върху животни в тази насока ще продължат със сигурност, преди учените да преминат към клинични изпитвания на тази терапия.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.56 41

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg