Онколози от една частни изследователска компания успели да поставят смъртоносно опасно заболяване – сърповидно-клетъчна анемия в услуга на организма в борбата срещу рака.

Сърповидно-клетъчната анемия е генетично опасно за живота заболяване.

Характеризира се с това, че еритроцитите /червените кръвни клетки/ са с видоизменена форма, и поради това на първо място транспортират кислородни молекули до тъканите неефективно и на второ не са достатъчно еластични и могат да заседнат в малките кръвоносни съдове и да затруднят снабдяването на тъканите с хранителни вещества.

Учените успели да насочат модифицираните еритроцити директно срещу злокачествените клетки, което довело до тяхната смърт.

Това открива съвършено нови хоризонти в методите за лечение на злокачествени тумори, такива като рак на простатата и на млечната жлеза, които често не се поддават на лъчева и химиотерапия и протичат много агресивно.

Учените били изненадани от откритието, тъй като злокачествените тумори са активно нарастващи образувания, които изначално са в състояние на хипоксия /тоест на недостиг на кислород/, поради това са особено чувствителни към всяко едно нарушение в кръвоснабдяването.

При провеждания от изследователите експеримент били използвани видоизменени еритроцити, маркирани с флуорохром, тоест светлинен маркер и те били приложени на мишки с рак на гърдата.

Към тялото на гризачите била прикрепена специална камера, която да осигури възможност да се наблюдават измененията в организма на опитните животни.

След 5 минути сърповидните еритроцити започнали да се натрупват в кръвоносните съдове на тумора, а след 30 минути те били напълно блокирани.

Защо се случва това?

Учените предполагат, че изменените еритроцити се насочват към злокачествената тъкан, защото раковите клетки в отговор на недостига на кислород образуват огромно количество адхезионни молекули, които функционират като биологично лепило, в което засядат сърповидни червени кръвни клетки.

Прикрепяйки се към туморните клетки, еритроцитите неизбежно се разрушават и освобождават, съдържащи желязо съединения, които са токсични за злокачествени клетки.

За да засилят разрушителното действие, учените свързали към сърповидните еритроцити цинкови съединения.

Това четирикратно забавило растежа на тумора в сравнение с мишките, третирани с нормални кръвни клетки. При това терапията със сърповидни еритроцити не оказала значително токсично въздействие върху организма като цяло.

Изследванията върху животни в тази насока ще продължат със сигурност, преди учените да преминат към клинични изпитвания на тази терапия.