Сърцето често се сравнява с мотор или двигател. И съвсем не без основание – именно този орган осигурява жизнената дейност на организма, неуморно изпомпвайки кръв и насочвайки я към големите и малки кръвоносни съдове.

Движението на кръвта осигурява снабдяването на тъканите с кислород и отделяне на продуктите от метаболизма.

Сърцето е най-силният и най-важен мускул на организма.

Напълно се формира на около 20-годишна възраст, и от този период започва неговото стареене. Теоретично ресурсът на този орган е разчетен от природата за дълъг живот – 100-150 години.

Защо смъртността от болести на сърцето се подмладява и се повишава, по данни на медицинската статистика? Какво правим не както трябва? Защо така бързо се износва сърцето и на мъже, и на жени?

Сърцето и неговото здраве

Повечето хора се раждат с напълно здраво сърце. Но едни живеят до дълбока старост, по никакъв начин не усещайки болки в този орган, нито неприятни симптоми на аритмия, нито симптоми на задух.

Други още на 40-50 години се задъхват, само при леко ускоряване на крачката или изкачвайки се по стълбите до 3-4 етаж. Тяхното сърце така помпи, че буквално ще изскочи от гърдите като изплашена птичка. Защо съществува такава разлика?

Работата на сърцето се състои в редуване на съкращения и отпускания, по време на които мускулът си почива.

Главната помпа на организма се износва от честотата на своите съкращения. Колкото по-често му се налага да бие, толкова по-бързо се изразходва неговият ресурс.

На честотата на сърдечните съкращения влияят различни фактори, сред които и вътрешният обем на сърцето, и състоянието на съдовете и много други.

Задачата за запазване на здравето се свежда до намаляване на количеството сърдечни съкращения без влошаване на кръвоснабдяването на вътрешните органи.

За тази цел сърцето трябва да е с голям вътрешен обем, кръвоносните съдове трябва да са здрави, еластични и чисти, а телесната маса не трябва да е твърде голяма.

Какви рискови фактори могат да се проявят при различна възраст?

Кардиориск при младите – какво се случва със сърцето на 20 години

20 години – времето на същинската младост. Иска ни се да пробваме от всичко и веднага, адреналинът е като Ниагарския водопад.

Можем да си позволим да не спим по цели нощи, да танцуваме до припадък, да работим без почивни дни.

Алкохолът и цигарите ни се струват забавни, тъй като животът без пороци е толкова скучен.

С времето в организма се активират механизми на стареене, и сърцето започва да се износва. Всичко, което изглежда напълно позволено, е да оставим на сърцето свои скрити, но незаличими следи.

Основният рисков  фактор за сърцето при младите е липсата на умереност и безотговорност по отношение на собственото здраве.

30 години – разцвет на зрелостта и рискови фактори

До тази възраст животът на младите хора става по-подреден и вече не толкова екстремен. През това време се прави кариера, създава се семейство.

Нараства нивото на стрес, което не може да не се отрази на сърцето. Формиралите се навици също напомнят за себе си, като се увеличават сърдечните рискове.

Това е и пушенето, предизвикващо негативни изменения в кръвоносните съдове. И алкохолът, и неправилното хранене с изобилие от висококалорични продукти. Състоянието на кръвоносните съдове се влошава, сърцето трябва да работи по-енергично, за да се осигури снабдяване с кръв на тъканите на тялото, увеличаващо своята маса.

На сърцето неблагоприятно влияят както увеличаването на телесната маса, заради мастни отлагания, така и неумереното трупане на мускулна маса без съответната тренировка на сърцето.

В двата случая натоварването на сърдечния мускул значително се увеличава.

Сърцето на 40 – втора преходна възраст

Към 40 години сърцето на много съвременни хора е „изтормозено” от стрес, болести и неправилен начин на живот, неумерени физически натоварвания.

Възможно е някои вече да са прекарали микроинфаркт, оставил белег на сърдечния мускул, и то не един. Много често на тази възраст напомнят за себе си плаките холестерол, развива се и атеросклероза. Натоварването на сърцето се увеличава, това го износва.