По филмите все по-често виждаме герои с роботизирани крайници, които действат като естествени, и дори по-добре. А способни ли са на това съвременните технологии, или все още това е само по филмите?

Нови по-функционални бионични протези вече са създадени

Сами по себе си бионичните протези днес не са фантастика, но има проблеми и предизвикателства как трябва да се управляват.

Всъщност има 2 варианта. В мозъка може да се вгради специален, но и много скъп имплант, и тогава контролът над протезата ще е относително плавен и непрекъснат.

За предпочитане може да е по-евтиното устройство, което възприема мозъчните вълни извън черепа. Но контролът на бота ще прекъсва и ще е по-малко точен.

Дори при наличие на материални възможности хората често се притесняват да им вкарват нещо директно в мозъка. И това не е случайно, тъй като неврохирургичните операции са доста рисковани.

Не са необходими мозъчни импланти за бионични протези

Затова екипът от учени от Университета на Карнеги Мелон предлага компромисен вариант. Те създават първата, управляема от разум, ръка-робот, която демонстрира плавно, непрекъснато движение без необходимост от поставяне на мозъчни импланти.

В статия, публикувана в рецензирано научно издание, изследователите разказват, че са използвали съчетание от методи за машинно самообучение за създаване на интерфейс на мозъка-компютър, който може да разпознае сигналите вътре в човешкия мозък.

За тестване на системата, разработчиците помолили доброволците с помощта на мозъчни команди да насочват манипулатора на робота, за да посочва курсор, когато се движи по екрана на компютъра.

Роботизираната ръка се оказва способна непрекъснато повече или по-малко да проследява курсора в режим на реално време без резки движения.

Засега робо-протезите, управлявани от разум, основно се предлагат на хора с двигателни разстройства или с парализа.

Но изследователите предвиждат в бъдеще тази технология да се разпространи повсеместно и да се превърне в допълнително удобство за хората.

Бионичните протези не са върха, до който може да стигне медицината. Това би се случило, ако започнат да ни растат нови ръце, след като стана така, че единственият ни комплект крайници пострада.