За много инвалиди яденето е тежка, а понякога и непосилна задача, за решението на която се налага да се прибягва до помощта на роднини или медицински сестри, което може да усили усещането за зависимост.

Роботи за хранене - край на независимостта на инвалидите 

Добро решение е личният хранещ се робот, който не се уморява, не се дразни и винаги е готов за работа.

Изследователи от Вашингтонския университет разработват автономна система за хранене, която се прикрепва към инвалидни колички и ги нагостява човек с любими храни и ястия.

Алгоритъмът за откриване на обекти, наречен RetinaNet, сканира чинията идентифицира вида на храната в нея, взема необходимият кухненски прибор и максимално удобно дава храна на човек.

Над удобството, между впрочем, учените се налага доста да се потрудят.

Още на етапа идея, когато специалистите наблюдавали как поканените доброволци хранят манекени, става ясно, че начините, по които хората могат да положат залък храна в устата на друг, са много повече, отколкото би могло да се помисли.

Например, парче банан не е достатъчно просто да се сложи на вилица, а трябва да е под такъв ъгъл, че да не се изплъзне. Морковът трябва да се хване за върха и да се дава под наклон.

Гроздето трябва да се сложи внимателно на вилицата, за да не се нарушава неговата цялост.

Изследователите внимателно отчели всички начини, с които може да се „захване” храната в зависимост от нейния размер, форма консистенция и на тази основа се създава алгоритъм SPNet, позволяващ на робота на възпроизвежда истинско „човешко” хранене.

Разбира се, да се направи храненето няма да е невъзможно, напълно независимо от друг човек. Най-малкото някой трябва да сложи храна в чинията, а за тази цел трябва да се приготви.

Но изследователите смятат, че храненето с помощта на роботи има явно психологическо имущество.

За болни от Алцхаймер също ще се грижат роботи

Болестта на Алцхаймер е тежко изпитание не само за самите болни, но и за хората, които се грижат за тях. За справяне с този проблем екип от учени по цял свят изследват как може да се автоматизира поне част от грижата.

Роботи това заболяване могат да се използват по различни начини – например, технологиите вече достатъчно напреднаха, за да се създават устройства, които помагат на пациентите да се чувстват сами.